Натикаха зад решетките едър търговец на гласове

Крими

09-05-2013, 17:53

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

У Илия Манчев бе намерен тефтер с данни на гласоподаватели от пловдивско

Пловдивският окръжен съд остави в ареста задържания преди Великден за купуване на гласове Илия Манчев.

Има показания за уговаряне за купуване на гласове в полза на определена политическа сила, заяви прокурор Галин Гаврилов. Среща с тази цел е била осъществена в кафенето в село Стряма. Първоначално става дума за осигуряване на 800 гласа срещу хонорар от 3500 лева и 10 000 лева за Манчев. След това е установено, че у Манчев има тефтер с данни на гласоподаватели. Обвинението заяви, че е имало и обещание за купуване на още 2700 гласа от близките на Стряма села в община Раковски.

Трудно е да се правят такива изводи и да се акредитират показанията на Ашим Асан, тъй като, за да има организиране за купуване на гласове, трябва да има и група от хора, които да получават имотна облага. Такива обаче липсват, посочи адвокатът на Манчев, цитиран от Фокус.

Пред съда Манчев заяви, че не познава нито Ашим Асан, нито Петър Талев, който бе освободен срещу парична гаранция от 10 000 лева миналата седмица. За тефтера с лични данни на хора той обясни, че това са имената на застъпници на политическата партия, в която той членува от повече от 15 години.

През 2011-та година, като общински съветник в Стряма, Манчев е задържан за лихварство и купуване на гласове. Тогава, при претърсване в дома му и лекия му автомобил, са намерени и иззети 43 дебитни карти на лица, взели паричен заем, лична карта, четири копия от лични карти, тефтери с над 200 имена на длъжници, златни накити, както и три трудови договора, осем ваучера за въглища, 1700 лева и лек автомобил БМВ.