ЕНЕРГО-ПРО ще обжалва решението на КЗК за санкция от 1 687 484 лв.

Мисия Добрич

10-05-2013, 06:30

Снимка:

Dobrichutre

Автор:

Dobrichutre

Всичко от Автора

Глобата е за спреният ток към помпени станции на ВиК Добрич

Решението на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), с което се налага санкция на ЕНЕРГО-ПРО Продажби в размер на 1 687 484 лева, във връзка с прекъсването на  електрозахранването на обекти на ВиК – Добрич през септември 2012 г., не е съобразено с реалните факти.
До тази крайна мярка се стигна в резултат на натрупаните от водното дружество стари задължения за консумирана електроенергия в размер на над 3,7 милиона лева, които заедно с текущите им сметки надхвърляха 5 милиона лева, съобщават от ЕНЕРГО-ПРО.
За да избегне прекъсването на електрозахранването на ВиК - Добрич, компанията инициира и проведе многобройни срещи с водното дружество, както и с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), алармира за проблема Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и местната власт на  Добрич.
В продължение на няколко години компанията предлагаше различни варианти за погасяване на дълга, включително и прихващане на дълга на ВиК – Добрич от плащанията на ЕНЕРГО-ПРО към НЕК.
Едва след прекъсването на електрозахранването към отделни съоръжения на водното дружество през септември 2012, МРРБ намери решение, като погаси половината от дълга, а другата половина беше разсрочена.
След като в продължение на години бяха изчерпани всички възможности за решаване на проблема, компанията бе принудена да предприеме тази мярка.
ЕНЕРГО-ПРО ще обжалва Решението на КЗК пред Върховния административен съд в законово регламентирания срок.