Пъстра програма за Деня на Европа

Новините

10-05-2013, 07:44

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Парад на знамената в Стара Загора

С пъстра програма областна администрация, община Стара Загора и Европейският информационен център отбелязаха Деня на Европа в парк "5-и октомври". Началото на тържеството постави Общинският духов оркестър с изпълнение на химна на Европа. Под звуците му представители на Младежки Общински Съвет Стара Загора поведоха парад на знамената на страните-членки на ЕС.


"Обединени сме от една обща кауза, а именно да направим Европейския съюз по-достъпен и близък до нашите съграждани. Пожелавам на всички читалища и културни институции да бъдат дейни инициатори на проекти и информация, свързани с Европейския съюз. Бих искал да изразя моите най-искрени пожелания за бъдещи успехи и съвместно сътрудничество, както и уверенията ми за пълна подкрепа във вашите нови начинания.", сподели областният управител Недялко Недялков, с което даде началото на поредицата песни и танци от празничната програма. 


На главната сцена пред шадравана в парк "5-и октомври" се изявиха Детска вокална студия "Усмивки" и Школа за народно пеене "Жарава" към НЧ "Родина – 1860". Изпълнението на мажоретния състав към Центъра за работа с деца впечатли събралите се старозагорци. Организаторите бяха предвидили 6 забавни къта, посветени на държавите в Европейския съюз. Деца подреждаха гигантски пъзел на обединена Европа, други решаваха кръстословица, а не липсваха и желаещи да изработват оригами и други интересни фигури. Най-голяма радост за малки и големи бе кът за общностно месене на хляб, организиран от "Мрежа хлебни къщи" и Дневен Център "Св. Св. Козма и Дамян". Там всеки можеше да омеси собствена хлебна кукла, като участва с нея в създаването на сюжет за ролята набългарското гражданско общество в Европейския съюз. В края на програмата се разигра "Театър на трохит", в който участваха замесените и изпечени хлебни кукли от тематичния кръг. 


Отбелязването на 9 май в Стара Загора приключи с изпълнение на детска вокална група към II ОУ "П. Р. Славейков", "Ян Бибиян". Наградите и печатните материали за гражданите отново са осигурени от Европейски информационен център Европа Директно-Стара Загора.


Страните – членки на Европейския съюз отбелязват на 9 май Деня на Европа – на този ден преди 62 години е направена първата стъпка към създаването на обединена Европа. На срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като Ден на Европа. Тази дата е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута.