В Неделино: Хиляда доброволци сами копаят път

Животът

10-05-2013, 09:39

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Прокарали са 1,6 км, остава още един

В Неделино близо 1000 души с кирки и лопати копаят сами, на ръка и на абсолютно доброволни начала път към съседното село Долен, община Златоград.

Работата им започна преди около месец. Прокопаното трасе между Неделино и Долен вече е 1,6 км, остава да се прока още около 1 км, заяви кметът на община Неделино Стоян Беширов, пише smolyanpress.net. Целият участък досега бе тесен черен път. Доброволците тази седмица копаят за основите на подпорна стена и отводняване на скат. За пускането на пътя по това трасе има готов проект от 20 години. Той е на стойност 4.8 млн. лева и е актуализиран няколко пъти, но никой не го финансирал. От десетилетия местните мечтаят път да бъде направен, за да може да се съкрати наполовина разстоянието до най-близкия областен град – Кърджали, а от там за Хасково и Пловдив. Сега от Неделино до Кърджали пътя е около 65 км, а по новото трасе местните изчисляват, че ще се намали на 36 км. Така те планират, че по него ще стигат много по-бързо до бъдещото ГКПП на Маказа, а ще се ползва и от още три общини – Баните, Мадан и Ардино. Част от трасето и досега се ползва от селата Крайна и Ангелови колиби, от където всеки ден има закъсали коли в реката. В участъка има и въжен мост, който е опасен, тъй като дървените му части са изгнили. Местните хора доброволно са предоставили части от имотите си за прокарването на трасето.

Според кмета с доброволните бригади местните са спестили на държавата към 2 млн. лв. Сега се надяват да им се отпуснат 3 млн. лв., за да направят с тях 3 моста по трасето и да асфалтират.