Ултрамодерни кофи за боклук се справят с отпадъците

Животът

10-05-2013, 10:32

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Чрез слънчева енергия те сплескват боклука

Градските власти в град Венис, щата Флорида, експериментират с боклукчийски кофи, които смачкват отпадъците, използвайки електричеството от слънчеви панели.

Хай-тeк контейнерите са доста скъпи - една бройка струва цели 4000 долара. Но от градската управа считат, че високата инвестиция ще се изплати с по-рядкото извозване на кофите. Те са снабдени със специален компресиращ механизъм, задействан със слънчева енергия.

Нововъведението позволява те да могат да побират 5 пъти повече отпадъци, отколкото традиционните. От кметството изчислиха, че ако бъдат заменени всички градски боклукчийски кофи със соларни, ще се постигне икономия от транспортни разходи от порядъка на 80%.

Фотоволтаичните контейнери ползват и безжична връзка, с която известяват кога са пълни. Така че допълнително се спестяват разходи, за да не се пращат камиони, ако те не са запълнили обема си.

В момента във Винис се тестват три "умни" контейнера, които са взети под наем за 169 долара бройката на месец. След една година градската управа ще анализирана тяхната икономическа ефективност. Новите кофи ще могат да изкарват и пари, тъй като на страните им са предвидени места за рекламни постери.