Задава се кратка лятна ваканция за футболистите

Спорт

10-05-2013, 10:33

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

За промяната настоява националният селекционер Любослав Пенев

В БФС вече започнали да подготвят новия формат, който предвижда старт на първенството в А група още 13 юли, пише вестник "24 часа". Настоящият шампионат започна с около месец по-късно - на 11 август, а последните срещи са насрочени за 25 май. 

За промяната настоява националният селекционер Любослав Пенев. Той иска да има повече време за подготовка на избраниците му, повечето от които играят в българското първенство. През септември на тима ни предстоят изключително важни мачове от световните квалификации. На 6-и гостуваме на Италия, а четири дни по-късно играем в Малта. Досега почти винаги се получава така, че преди квалификациите през септември у нас са минали най-много два кръга, а грандовете ни са приключили с мачовете в Европа. 

Изтеглянето на първенството с около месец със сигурност ще даде възможност на националите да бъдат в по-добро функционално състояние и да имат известна игрова подготовка.

Все още не е ясно какъв точно ще бъде форматът на новото първенство, като се обсъждат варианти за въвеждането на три дяла. Това може да се окаже удачна схема заради намаляването на участниците в "А" група, които от следващия сезон ще бъдат 14. Едната опция е всеки отбор да изиграе три пъти по 13 срещи в рамките на шампионата. Друг вариант е след втория дял отборите да бъдат разделени на две подгрупи. Независимо от формата, първенството трябва да приключи най-късно до 15 май.

При това положение времето за лятна ваканция на футболистите ще бъде сведено само до две седмици, а зимната пауза се очаква да бъде доста по кратка от досега.