Грижи ли се държавата за децата ни?

Изпълнителният директор Национална мрежа за децата зове за промяна в политиката към семейството

"Системата за закрила на детето се намира в пълен колапс". Това заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на сдружение Национална мрежа за децата на заседанието на Обществения съвет към социалното министерство.
По думите на Богданов системата не работи заради "нечовешката натовареност на социалните работници" и заради ниското възнаграждения, което те получават. Изпълнителният директор на Национална мрежа за децата обясни, че един социален работник средно работи по над 200 случаи. Минимумът на различни места 25-30 случая. Той зави още, че трябва да се реагира много по-бързо на сигналите за домашно насилие. Богданов изрази загриженост, че според данни на НПО сектора част по част от тези случаи или не се работи, или те се претупват набързо.
Георги Богданов заяви още, че новото правителство трябва да се занимае със Закона за социалното подпомагане в частта му за настаняване на деца в центрове от семеен тип. Според него промяна в Закона е необходима, тъй като тези центрове са  нови малки институции.
Богданов отчете, че по данни на сдружение Национална мрежа за децата, голяма част от голяма част от средствата, които се освобождават след закриването на социални домове не е се инвестират обратно в нови услуги.  
"Качеството на някои социални услуги продължава да бъде много ниско и то не толкова поради липса на пари, а до това, че няма ясни критерии кой и как контролира социалните услуги", поясни Богданов.
Изпълнителният директор на Национална мрежа за децата призова Министерство на труда и социалната политика да разработи ясни политики в подкрепа на семействата в България.  
"Трябва избягваме от тези санкциониращи настроения, нагласи в държавната администрация, но и сред политическите лидери по отношение на семейството", посочи Богданов.
Той припомни, че  2012 г. е годината с най-ниска раждаемост у нас от 1945 г насам, но тогава ситуацията е била следвоенна. Богданов подчерта още, че 52% от децата в България са изложени на риск от бедност, тоест почти всяко второ дете в страната е в тази група. Георги Богданов акцентира и върху това, че всяка година родителите изоставят по 2200 бебета.
"Това са данни, които изключително много тревожат и ние не можем да си позволим като държава, като нация да стоим безучастни или пък да не виждаме тези сериозни проблеми, които имаме сред децата", заяви изпълнителният директор на Национална мрежа за децата.