Дрескодът за баловете колкото кола на старо

Най-доброто от печата

11-05-2013, 07:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кристали „Made in China” красят абитуриентските рокли

Цените на балните рокли в столицата започват от 200 и достигат до 2000 лв, колкото е кола на старо у нас. Родителите са момчетата са подложени на по-малко финансово изпитание, защото абитуриентските костюми вървят между 250 и 1000 лв. Най-евтини са балните тоалети по улица „Пиротска”, а най-скъпи са роклите в къщите на топдизайнерите у нас.

 

Момичетата често идвали с изрезки от модни списания и искали са им бъдат ушити рокли по шаблон. Това разказа пред „Монитор“ дизайнерката София Борисова.

 

„Ако моделът не е подходящ за тяхната фигура, се опитвам да ги разубедя, за да не са разочаровани накрая. Тази година са модерни нежните, светли тонове – пепел от рози, бяло, както и класическото черно. Като елементи към роклите от миналата година са се запазили перата и камъните. Късите рокля също са актуални тази година“, каза още дизайнерката.

 

Относно шокиращите снимки на абитуриентките миналата година, които взривиха социалната мрежа „Фейсбук”, София коментира, че родителят е отговорен за начина, по който ще изглежда детето му в деня на бала. „Не може дадено момичето да е цялото в тунинги на бала си, а майка му до него да се радва“, коментира още София Борсова.

 

Дори само мисълта за Асеновград - Меката на сватбените и официални рокли у нас, кара майки на абитуриентки да въздишат с облекчение. Десетки магазини, ателиета и моделиери предлагат безброй възможности за най-важната вечер в живота на току-що дипломиралите се гимназисти. От глава до пети, в зависимост от парите, претенциите и вкуса. За всекиго по нещо – от банални официални рокли, до уникални и безумно скъпи, украсени с дантели и уж с кристали „Сваровски”, внесени от далечен Китай. При всички положения, ако родителите искат отрочето им да блесне за една нощ, трябва да се бръкнат здраво в портфейлите.  

 

„Бляскавото е на почит. Колкото повече дантела и искрящи кристали, толкова роклята е по-скъпа”, признават в асеновградските модни ателиета. След това добавят под сурдинка, че в съседното магазинче не слагали по роклите кристали „Сваровски”, както се хвалели, а стъкларийка от Китай. Въпреки това тоалетите им гонели по цени кола на старо, плюят от конкуренцията. А тя е особено жестока точно през май. Новите модели се крият усърдно. Снимки не са разрешени в никакъв случай. Ако не са клиенти, непознатите биват посрещани на входа с недоволни и подозрителни физиономии. Именно заради мерките за сигурност по витрините рядко се срещат красиви абитуриентски рокли. Зад стъклата преобладават сватбените тоалети, които в месеца на баловете не вълнуват почти никого. „Вече 

не разрешаваме тоалетите ни да бъдат снимани защото много ги копират”, твърдят в ателие близо до центъра на Асеновград.

 

В съседство с магазина се вижда как шивачка трака на машина бързо поредната рокля, след което започва да я украсява с така желаните от абитуриентката стъкълца.

 

„Вече е много относително, защото всеки купува според джоба си. Влязоха наскоро родители, които директно казаха: „Търсим рокля за над 1000 лева”.

 

Изпратих ги в магазина отсреща, където има рокли и по 1200-2000 лева. Има хора, които казват, че могат да отделят едва 200 лева за рокля. Момичето им се примирява с това и избираме тоалет за тази сума”, разказа продавачка.

 

След което допълва, че дори роклята да е по-евтина и по нея да няма лъскави стъкълца и пищни дантели, абитуриентката пак може да бъде стилна и красива на своя бал.