Николай Иванов: Плажуващите трябва да се вслушват в спасителите, времето е опасно

Животът

11-05-2013, 13:22

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За миналото лято на бургаските ивици има над 200 инцидента

Плажовете по Южното Черноморие вече се готвят с пълна пара за голямото откриване на сезона на 1 юни, а в момента тече обезпаразитяване, почистване и изравняване на ивиците. Най-рано откри сезона Бургаския плаж, още от 10 май.

Освен досегашните плажове това лято в употреба ще влязат още четири до сега нефигуриращи, които са се образували през зимата, заради силното вълнение. Други плажове, далеч на юг също са изникнали по естествен път. Според Николай Иванов, съпредседател на Асоциацията по водно спасяване има голяма вероятност новите образувани от морето ивици по Южното Черноморие да са много повече.

И както твърдят търговците, че ден с ден не си прилича, така и отговорниците за доброто протичане на летния сезон са категорични, че всяко лято нарушенията и инцидентите се движат по съвсем различен начин.

Миналата година, въпреки строгите мерки през лятото, сезонът завърши с бум на инциденти, за щастие малка част от тях с фатален изход. Според Николай Иванов голяма част от тях са не толкова в морето, колкото на сушата. Доказателство за това са и двойно по големият брой актове, съставени от общинските служители за нарушаване на наредбата за водно спасяване.

"Много-често става така, че хората излизат в най-големите горещини, много са случаите на припаднали възрастни хора, бременни жени или пияни хора, за изгубени деца, както и случаите с наранявания в морето", обясни той.

По думите му, най-чести били случаите на припаднали от горещините.  Причина за това била промяната в температурите, особено през последните две години.  Слънцетото ставало все по-опасно, а плажуващите не винаги се съобразявали с климатичните промени, особено по-възрастните, котио са изградили навици и отказват да се вслушват в съветите на спасителите.

Опасните слънчеви лъчи през изминалите две лета са безпощадни към хората със сърдечни проблеми, хронични заболявания и бременните жени, твърди Иванов.

"За лято`2012 броят на инцидентите със сигурност е над 200, предвид  че ние слагаме под общ знаменател всички случаи, станали на територията на плажа. Малка част от тях са всъщност в морето", уточнява Иванов. Като отговорник за водните спасители на двете бургаски ивици и тази в Сарафово той споделя, че не веднъж се е стигало до саморазправа между летовниците и морските гардове.