Турция в шок след двойния атентат вчера

Свят

12-05-2013, 09:24

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бройката на загиналите достигна 43

Турция е в шок след най-кървавия атентат, извършен в страната след началото на сирийската криза. Две вдигнати във въздуха коли-бомби убиха 43 души и раниха близо сто в град Рейханлъ, близо до границата със Сирия.

Най-малко 43 са жертвите от двата взрива – пред кметството и пощата на Рейханлъ, заяви вицепремиерът Бешир Аталай на пресконференция в Антакия, предавана по информационния канал НТВ. Градът с население 60 000 души се намира на 8 км от важния КПП Джилвегьозю на границата със Сирия. Това е атаката с най-много загинали от началото на конфликта в Сирия преди повече от две години.

Министърът на вътрешните работи Муамер Гюлер обяви, че авторите на двойния атентат са свързани с организации, близки до сирийския режим.

Лицата и организаторите, извършили нападенията са идентифицирани. Установено е, че те са свързани с организации, подкрепящи сирийския режим и неговите разузнавателни служби, посочи Гюлер. Изявлението му е качено на сайта на турската обществена телевизия ТРТ.

Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу предупреди по време на посещение в Берлин, че виновните ще си платят независимо дали се намират в страната или са дошли отвън.

Давутоглу посочи, че атентатите няма да променят политиката на Турция към бежанците. Всеки, който потърси убежище при нас, е наш гост, заяви той.

Турция подкрепя сирийските бунтовници и вече е приела на своя територия близо 400 000 сирийски бежанци.