Офертата за глас в Пловдив - от 50 лева и нагоре (+)

Животът

12-05-2013, 11:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Сигналът е от избиратели, отказали да участват в схемата

По 50 лева на член от семейството се предлагат в схема за купуване на гласове в Пловдив, съобщава Дарик, позовавайки се на източник, който е отказал да гласува срещу пари. Конкретният случай е от село Първенец, но става въпрос за планиран и контролиран процес в деня на вота.

Предложението е свързано с общ бюджет за цялото семейство. Срещу сумата, хората които се съгласят да вземат пари, трябва да напишат само трите си имена, ЕГН-то и номера на секцията, в която са регистрирани да гласуват. В един от случаите са предложени 350лв.

Схемата е организирана с подставени лица на съответната политическа сила, които се намират пред избирателните секции. Всеки, който се е съгласил да гласува срещу съответната сума трябва само да се представи и да каже паролата: "Аз съм симпатизант на ..." и казва името на съответната партия, обясняват пред Дарик избиратели, отказали да гласуват по този начин, но предпочели да останат анонимни, тъй като предложението е било отправено от техни познати.

По-късно прокуратурата в Пловдив се самосезира заради сигнала за купуване на гласове. Разпоредена е проверка, която не е приключила.