До 50 000 лева глоба за шефа на гробището, където почина Чочо

Мисия София

12-05-2013, 11:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Фаталната стена е била надстроена незаконно, заяви архитект Влади Калинов

Собственикът на гробищния парк "Св. Архангел Михаил", където при нелеп инцидент загина актьорът Чочо Попйорданов, ще бъде глобен. Това съобщи пред БНР директорът на Дирекция "Контрол по строителството" към Столичната община архитект Влади Калинов.

"Установи се, че за увеличаването на височината на подпорната стена няма строителни книжа, разрешение за строеж, има одобрени проекти в районната администрация в район „Витоша". Но такива проекти не са подавани в направление "Строителство и градоустройство", обясни архитектът.

Височината на стената, от която падна Чочо, по одобрен проект е трябвало да бъде около метър и без предвиден парапет. Впоследствие обаче тя е надградена до два метра.

На въпрос защо до фаталния инцидент не е направена проверка за надграждането, архитект Калинов отговори:

"Трудно е да се обходи всичко наоколо, особено в ситуация, при която това е частен терен. На пръв поглед прави сериозно впечатление, че стената е прекалено висока, без да има предпазен парапет".

Калинов съобщи, че ще бъде издадена заповед със санкция за незаконно строителство в размер от 5 000 до 50 000 лева.

От проверяващите е съставен акт за премахване на незаконното надграждане на подпорната стена.

„Отговорността е изцяло на този, който е допуснал да извърши този строеж и го е извършил. Случаят обаче се изостря заради фаталния инцидент", коментира той.