Народни рецепти за отстраняване на тъмни кръгове около очите

Животът

13-05-2013, 06:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Вижте лесни стъпки за бързи резултати

Подпухналите тъмни кръгове под очите са ежедневен проблем за голяма част както за нежния пол, така и за мъжете. За щастие обаче, дори и в случай, че са придобити по наследство и не могат да бъдат напълно отстранени, в днешно време можете успешно да се борите с торбичките и кръговете под очите.

При наличие на тъмни кръгове около очите , най-напред трябва да се направи консултация с лекар, за да се изключат евентуални болестни проблеми, като:

Излагане на слънце – повишеното излагане на слънце може да доведе до пигментация на повърхността на кожата и поява на тъмни кръгове под очите. Продължителното излагане на слънце произвежда повече меланин около очите от обичайното. Излишният меланин в епидермиса прави кожата кафява, а излишният меланин в дермата я прави да изглежда синьо-сива.

Хормонални промени – при жените кожата претърпява промени в различните фази. Жените са по-предразположени към тъмни кръгове под очите по време на бременността или по време на менструация.

Алергии – ако усещате сърбеж в зоната на очите, търкането и триенето на кожата там могат да причинят появата на тъмни кръгове под очите. Друга причина могат да бъдат и хранителните алергии. Всъщност почти винаги тъмните кръгове под очите при децата са знак за хранителна алергия.

Анемия – ниските нива на желязо са най-честата форма на анемия, а недостигът на желязо е един от най-честите причинители на тъмни кръгове под очите.

Дехидратация – истината е, че недостатъчното количество течност също е една от най-честите причини за появата на тъмни кръгове под очите. Приемайте достатъчно количество течности всеки ден и избягвайте консумирането на кафе и кофеинови напитки.

Тъмните кръгове може да се причинят и от нервност, безсъние, алкохолизъм, тютюнопушене, както и прекаляването с гледането на телевизия и работа с компютър също могат да бъдат причина за появата им.

Във всички случаи извънредно тънката кожа в областта около очите трябва да се поддържа много старателно. Добри резултати се постигат с препарати, съдържащи колаген, хидратиращи вещества и витамини. Не на последно място редовната консумация на плодове, особено цитруси, сокове от пресни моркови, магданоз или портокали. Някои дерматолози обясняват тъмните кръгове под очите с натрупване на токсини в организма, затова пийте много вода - по 1.5 - 2 л дневно.

Ето няколко рецепти за тъмни кръгове около очите от народната козметика:

Преди грим за няколко минути поставете върху очите тампони, напоени с отвара от лайка или мента (може пакетчета чай)

В малко хладка вода около 100-150 г. разтворете 1 ч.л. акациев мед. Натопете и изстискайте тампони. Сложете ги върху очите за около 5-10 мин.

Сварете един картоф, намачкайте на пюре и го разпределете върху 2 марли. Поставете марлите на очите за 10 мин.
Поставете на очите за 5-6 мин. кръгчета сурова краставица.   

Метални лъжици 
Подръжте две метални лъжици във фризера, за да се охладят. Извадете ги и ги сложете върху зоната на очите. Стойте така 20 минутки и се отпуснете.

Краставици
Срежете две тънки краставични филийки и ги сложете върху очите си. Стойте така 20 минутки. Краставиците имат противовъзпалителен ефект и релаксират кожата.

Торбички от чай 
Направете си гореща напитка от пакетчета чай, а торбичките оставете да изстинат. Изстискайте ги добре и ги сложете върху очите си. Ако искате можете да ги охладите във фризера за няколко минутки. Най-добре е да употребявате зелен, бял или черен чай, тъй като имат като съставки танин и кофеин.

Куркума и ананас
Смесете на паста куркума на прах и сок от ананас. Втрийте пастата в кожата под очите и стойте така 10- 20 минутки. Премахнете остатъка от сместа с влажна кърпа на лице. Пастата има избелващ ефект върху кожата, особено ако след като я отмиете наплискате очите си със студена вода, за да изплакнете сместа от лицето си и да стегнете порите.

Лимон и домат
Комбинирайте доматен и лимонов сок на паста, с малко царевично нишесте, за да я сгъстите. Нанесете пастата върху кожата под очите и я дръжте 10 минутки. Отмийте сместа с хладка вода и след това подсушете. Можете да не слагате царевично нишесте, а да нанесете сместа с памук. Ако се налага обтрийте кожата с памук няколко пъти.

Розова вода 
Розовата вода редуцира червенината и успокоява очите, като можете да я нанасяте с памук или с малко крем.

Бадемово масло 
Бадемовото масло омекотява и хидратира кожата около очите, което може да редуцира тъмните кръгове. Масажирайте с възглавничките на пръстите си малко количество върху кожата под очите преди да си легнете.

Следното упражнение също е полезно:

Натиснете силно, но внимателно с безимените си пръсти вдлъбнатината под вашите очи. Задръжте така за около 3 секунди, след което бавно в посока от вътрешните ягли към слепоочията махнете пръстите си. Повторете това няколко пъти, за да могат натрупалите се токсини в областта под очите ви да влязат в кръвообращението ви и да се разнесат. /zajenata.bg