БСП и ДПС с мнозинство в парламента

Най-доброто от печата

13-05-2013, 06:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Протестиращи пред НДК. Общо 13 формации вземат държавната субсидия

 
13 формации се уреждат със субсидия
13 формации ще получават държавна субсидия, тъй като успяват да преминат 1% на извънредните парламентарни избори. Според предварителните данни на „Галъп” освен четирите партии, които влизат в парламента, субсидии ще вземат и България на гражданите (3,9), ДСБ (3,5%), Национален фронт за спасение на България (3,1%), СДС (1,9%), РЗС с (1,9%), ВМРО (1,9%) и Център за свобода и достойнство (1,6%). „Лидер” и „Глас” са на кантар според предварителните данни с 1%, което ги включва в списъка на партиите, които ще вземат субсидия.  

 

Субсидията се равнява на 5 на сто от минималната работна заплата в страната за всеки получен глас. В момента най-ниското възнаграждение е 310 лева. Това прави по 15,50 лв. за всяка пусната бюлетина.
 
Рекордно ниска избирателна активност
Половината българи предпочетоха да прекарат неделята,  разхождайки се навън или пред телевизора вкъщи. Според първоначалните данни на НЦИОМ едва 48% от гласоподавателите са отишли до урните. „Рекордно ниско участие, не се знае още дали надминава 50%”, отчете политологът Антоний Тодоров пред БНТ. За сравнение на предишните парламентарни избори през 2009 г. бюлетина пуснаха 60,2 от имащите право на глас. На вота през 2005 г. на парламентарния вот гласуваха 55,76%. На първия тур на президентските и местните избори през 2011 г.  до урните отидоха 51,83% от имащите право на глас.
 
Хакери удариха вота
Хакери са атакували сайтовете на държавното дружество  „Информационно обслужване” и на австрийците от SORA. Вследствие на това страницата на наетия от БСП, ДПС, ДСБ, „Движение България на гражданите” и „Атака” Австрийски институт за публични изследвания и консултации, на който трябваше да бъдат оповестени вчера резултатите от паралелното преброяване на изборите, е блокирал, съобщи математикът проф. Михаил Константинов. По думите на дългогодишния член на ЦИК в последните четири дни е имало засилени хакерски атаки към сайта на „Информационно обслужване”. „Това е пълно безобразие, над 20 000 атаки има всекидневно”, възмути се проф. Константинов