Фелдшерите готвят протест

Новините

13-05-2013, 08:25

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Искаме промяна на законодателството и реабилитация на своята професия

25 членове на cтарозагорската регионална колегия към Сдружението на медицинските фелдшери в България се готвят за символични протести и очакват решението на Управителния съвет на организацията на 13 май. "Искаме промяна на законодателството и реабилитация на своята професия", съобщи Пепа Врачева, председател на местната колегия.


Фелдшерите предлагат да се възстанови образованието за тази професия в страната, кадрите да се обучават за срок от 4 години в медицинските университети и възможно най-бързо да се въведе професията "лекарски асистент". Целта е новата професия да реабилитира фелдшерската и да стане неин наследник, чийто последен випуск се е дипломирал през 2000 г. От тогава вече 13 години не се обучават такива специалисти.


Фелдшерите искат да имат свое представителство пред институциите и да се отделят от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, която е основно за медицински сестри и лаборанти и не отговаря на техните компетенции и изисквания.


Предложението за новата професия "лекарски асистент" е внесено в Министерството на здравеопазването. Тя се практикува в цял свят и внедряването й в България би могло да реши много проблеми, свързани с дефицита на кадри, особено в малките населени места, убедени са фелдшерите.  


По последни данни, сега в България има 4000 фелдшери.