Демонтират част от коловозите на ЖП гара Стара Загора

Новините

13-05-2013, 09:43

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Целта била обновяване и автоматизацията

Старозагорската железопътна гара ще остане с двойно по-малко от досегашните колози за маневриране, алармираха за пореден път синдикалисти. Според Николай Гичев, член на Координационния съвет на Съюза на железничарите в България към КНСБ премахването става по решение на УС на НК "Железопътна инфраструктура" .

До момента са демонтирани 4 от контактните мрежи, до няколко месеца ще останат само 10, с което обработката на товарните състави ще бъде изключително затруднена.

"Твърденията, че това се прави с цел обновяване на автоматизацията няма нищо общо с истината. Съществуващата автоматика за контрол на сигурността е от ново поколение...”, категоричен е Гичев.

Работещите на гарата се опасяват, че зад решението на УС се крият частни интереси. Покрай разпродажбата на релсите и контактната мрежа за скрап се разкривала възможност за освобождаването на терен от над 80 дка в индустриалния квартал. Петното било вече харесано от частна компания за складови халета.

Експерти смятат, че намаленият брой на маневрените коловози ще постави под въпрос и проекта за международно карго-летище в Стара Загора. Едно от предимствата на проекта е наличието на модерна жп гара в близост до арепорта.