Дисциплинарно производство за Кокинов, реши Етичната комисия

Бившият софийски прокурор не бе изслушан днес от комисията към ВСС

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов не бе изслушан пред Етичната комисия към Висшия съдебен съвет.

Днес юристите трябваше да преценят дали Кокинов наистина се е държал неподобаващо за магистрат на срещата с Бойко Борисов и Мирослав Найденов в Банкя и съответно - дали трябва да му се търси дисциплинарна отговорност за уронване на престижа на съдебната власт. Ако това е така, бившият софийски прокурор е застрашен и от уволнение.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров потвърди, че има подадена молба в петък, в която се иска изслушването му да се отложи за друга дата. Въпреки това комисията е взела решение да поиска образуване на ново дисциплинарно производство срещу прокурора.

"8 души гласуваха, че има достатъчно данни за извършени дисциплинарни нарушения и в близките дни ще бъде внесено предложение във ВСС от минимум петима негови членове за образуване на дисциплинарно производство", каза Ясен Тодоров.

От разпространените аудиозаписи преди три седмици стана ясно, че Кокинов предава абсолютно противозаконно на Борисов данни от прокурорски проверки. До момента и тримата участници в разговора – Борисов, Найденов и Кокинов са разпитани в прокуратурата. Пръв бе разпитан Николай Кокинов, който категорично потвърдил автентичността на скандалния разговор в Банкя.