Слабите резултати потопиха и Кунева

Цялото ръководство на Движение България на гражданите хвърли оставки

Ръковоството на Движение България на гражданите (ДБГ) подава оставка, предаде БГНЕС.

Ден след неочаквано слабите резултати на изборите, Меглена Кунева и цялото ръководство на движението подава оставка. Това съобщи самата Кунева.

Партията не успя да прескочи 4-процентовата изборна бариера и остава без депутати в следващия парламент.

Изборите бяха проведени в трудна среда, нездравословна среда, заяви Кунева и благодари на избирателите, гласували им доверие вчера. Тя посочи финансирането като пример за нечестността на изборите. Достъпът до финансиране е изключително сериозен въпрос, заяви Кунева и припомни, че "България на гражданите" не получава субсидия.

Моята оценка е, че днес ние всички загубихме, каза Меглена Кунева. Изгубихме възможността България да формира правителство с ясна управленска програма и политическа отговорност. За съжаление, тази конфигурация днес възпроизвежда статуквото, посочи председателят на "Движение България за гражданите".

Загубихме изборите. Загубихме, защото не успяхме да убедим достатъчно брой хора, че си струва да излезем и да гласуваме и най-вече, че си струва да гласуваме без манипулации, спокойно, добронамерено, без страх.

Не успяхме да убедим достатъчно хора, че моделът е сменен. Няма друг път за всяка партия, която иска да променя страната освен този да печели доверието на хората. Не се отказваме да го правим, няма да се уморим да го правим и макар че това е изборна загуба ние ще вървим по този път без да се отчайваме, заяви Меглена Кунева.

Нашият Национален съвет реши да подаде оставка и следващата седмица ще насрочим национално събрание, на който този въпрос ще се разгледа, съобщи Меглена Кунева.