Защо пък да не си поспя в дома на Костов?

Нападението на Виктор Градинаров всъщност не било със зла умисъл, той просто искал да поспи

Нападателят от дома на Иван Костов в "Драгалевци" не е извършил престъпление и трябва да напусне ареста, определи състав на Софийския районен съд.

Днешното заседание по гледане на мярката на 36-годишния Виктор Градинаров се превърна в диалог между него и съдия Върбан Върбанов, в който бе обсъдено социалното положение в страната и възможностите за настаняване на обвиняемия, който се оказа бездомен.

Sofiautre.bg припомня, че на 11 май сутринта маскиран и въоръжен със сгъваем нож мъж нахлу в дома на лидера на ДСБ Иван Костов в кв."Драгалевци". Съпругата на лидера на ДСБ Елена Костова обаче запазила самообладание и натиснала паник-бутона на СОТ, след което автопатрул дошъл и задържал нападателя.

Прокуратурата е повдигнала на Градинаров обвинение в грабеж и днес поиска постоянния му арест, но съдия Върбанов се обърна към прокурора в залата и каза, че не бивало да внасят такова искане.

Всъщност, екшън в дома на Иван Костов нямало. Градинаров пренощувал в градината на Костов и когато на сутринта семейството на лидера на ДСБ го забелязало, нашественикът доброволно свалил маската си, седнал в градината и поискал да извикат полиция, която изчакал да го арестува.

Първоначално Градинаров имал намерение да извърши грабеж в дома на Костови, но впоследствие сам се отказал от намерението си. Съдия Върбанов посочи, че в случая обвинението е за опит за грабеж, а според Наказателния кодекс при опит деецът не се наказва, когато по собствена подбуда се е отказал да извърши престъплението.

Оказа се обаче, че обвиняемият се чувства по-добре в ареста, защото иначе остава на улицата. Въпреки че е с полувисше образование, той няма работа и дом. Преди седмица дошъл в София, но в момента няма нито работа, нито къде да живее. В последната си дума пред съда, Градинаров каза, че няма какво да добави към казаното от защитата му и оставя съдът да прецени каква мярка да му определи.

В обясненията си пред прокуратурата той разказал и как се спрял точно на дома на лидера на ДСБ. Градинаров написал, че се страхувал да отиде в къщата на Бойко Борисов, защото от него щяла "да остане само перушина". Не знаел къде живее Сергей Станишев и затова отпаднал вариантът да отиде в неговия дом, а Волен Сидеров не му се сторил важен, пък той искал публичност.

"Знаете ли колко е хубаво да спиш някъде спокойно, без да те е страх някой наркоман да не те заколи", коментира Градинаров собствения си арест.