Туристите луднаха по “виагра” на три века

Най-доброто от печата

14-05-2013, 06:47

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Охлювите са се използвали и в народната медицина като средство за лечение на стомашни проблеми


Уникални гозби на повече от три века, запазени през поколенията до днес, се събират и ще бъдат издадени в специална кулинарна книга. Идеята е на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Книгата ще се предлага на туристите и гостите на старата столица. Освен това запазените през вековете рецепти на “гозбите на баба” ще бъдат предложени безплатно за популяризиране и на местните ресторанти и механи.
Сред запазилите се от годините на турското робство “болярски” специалитети са “виагра на три века” и “месото на бедняка”. “Виаграта”, чиято рецепта се е запазила в търновското село Хотница цели 300 години, всъщност представлява яхния от ориз, праз и целина. Според старите търновци постната яхния била много полезна и помагала за “вдигане на самолета” по всяко време. Природната “виагра” била особено разпространена сред английските заселници в Хотница, които не пропускали да нагостят с нея и своите гости от Албиона.
“Месото на бедняка” пък е каша от охлюви, която също се е консумирала много из великотърновските села. От ранна пролет всеки път след дъжд “болярите” са тръгвали из тревите и поляните да събират рогатите животинки. Още тогава се е знаело, че месото на охлювите е най-чисто и изключително полезно. Освен това, при това не на последно място, за охлювите не са били необходими никакви разходи по отглеждането им, тъй като те били дар от природата. Охлювите са се използвали и в народната медицина като средство за лечение на стомашни проблеми. Единственото “малко” неудобство било, че за тази цел те трябвало да се погълнат сурови и без сол. Друга “сиромашка” гозба е и т.нар. селска триеница. Тя представлява трохи от тесто, направено само от вода и брашно, пуснати да поврат в подсолена вода.