Наказват директорката на "Рада Киркович", възпитател насилвал деца

Животът

14-05-2013, 09:35

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Докладът с нарушенията в дома е предоставен на общинските власти

Директорката на дома за деца в Пловдив, в който според Агенцията за закрила на децата е имало физическо и психическо насилие над възпитаниците, ще бъде дисциплинарно наказана заради бездействие. Персоналът в социалното заведение обаче заплаши с колективна оставка, ако това се случи, предава novanews.bg.

Докладът с нарушенията, открити в Дом "Рада Киркович" вече е предоставен на общинските власти. В него изрично е посочено, че директорката трябва да бъде наказана, тъй като не е реагирала адекватно след сигнала, че един от възпитателите системно е наблюдавал как момичетата се къпят под душовете. Дори имал връзка с едно от тях. От директорката Анелия Кирова вече са поискани писмени обяснения.

Според нея насилието над децата е извършвано от служител на дома, чийто трудов договор е прекратен по взаимно съгласие още преди проверката на Агенцията за закрила на детето. Тя заяви, че ще оспори доклада на държавната агенция в Административния съд в София.

Нито съм бездействала, нито съм чакала. Смятам, че съм си свършила задълженията навреме и в срок. В този смисъл не мога да кажа, че не съм упражнила достатъчен контрол, обясни тя.

Персоналът на дома поиска проверка от прокуратурата, тъй като смятат, че докладът на Агенцията за закрила на детето е тенденциозен и неправомерно ги обвинява в престъпление. За това щели да потърсят правата си по съдебен път.

В дома има 44 деца. При проверката на Агенцията за закрила на детето повечето от тях са се оплакали от лошо отношение на възпитателите, психически и физически тормоз. След този доклад общината обмисля да ускори процедурата за закриване на дома.