Безплатни консултации за склонните към самоубийство

Животът

14-05-2013, 09:51

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Центърът за психично здраве в Смолян предлага помощ всеки вторник от 10 до 12 часа

Центърът за психично здраве в Смолян започва безплатни психологически и психиатрични консултации. Те ще са всеки вторник от 10 до 12 часа и са в рамките на дейностите по Регионалната програма за превенция на самоубийствата, предава Радио Пловдив.

За последните пет години 77 души от Смолянско са посегнали на живота си, 11 от тях – успешно, сочи статистиката на Регионалната здравна инспекция в Смолян. Данните са за периода 2008-2013 година. По-голямата част от хората, посегнали на живота си, са в активна трудоспособна възраст от 19 до 60 години. Цели 20 процента от опитите за самоубийства са извършени от младежи до 19 години.

България заема едно от първите места по самоубийства в детско-юношеската възраст. По социално положение – 37,3 % са работещи, следвани от безработните – 20 % и хората в пенсионна възраст -14,6 %, сочи статистиката.

За България самоубийствата представляват проблем с непрекъснато нарастваща значимост и изисква сериозно внимание. Една от трудностите е разпознаването на ранните предупредителни сигнали на болестта и лесното им объркване с някои типични черти на човешко поведение, коментират специалисти.