За пръв път на българска сцена

Животът

14-05-2013, 10:31

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Комичната опера "Пощальонът от Лонжюмо" на Адолф Адам

Постановъчен екип от Франция ще покаже за пръв път на българска сцена комичната опера.
"Пощальонът от Лонжюмо" на Адолф Адам. Продукцията е съвместен проект на старозагорската държавна опера с Френският културен институт в България, меломаните ще могат да се насладят на музиката и гласовете на 23 май.


Адам създава творбата, която го прави световно известен през 1836 г., първото й изпълнение е на 13 октомври с.г. в Опера Комик, Париж.


Действието се развива в село Лонжюмо и замъка Дьо Латур, Фонтенбло – Франция. Годината е 1756 и десет години по-късно, 1766 г. Изящна, по френски лека и грациозна музика, лесно запомнящи се мелодии, живи и непосредствени характери на героите, типично френски хумор –всичко това предрича успеха на тази творба. Режисьор на българския спектакъл е вече познатата от работата й над "Граф Ори" на Росини Емануел Кордолиани. Тя е завършила Националната академия за драматично изкуство в Париж.


Зад диригентския пулт ще бъде Дидие Талпен, който в момента е и директор на Френския културен институт в България. Изучавал е оркестрово дирижиране в Екол нормал дьо мюзик дьо Пари, Националната музикална консерватория в Париж и във фондацията " Йехуди Менухин“, на която е и лауреат. В последните години, воден от силната си привързаност към френския оперен репертоар, в България дирижира „"Роберт дяволът“ от Майербер в Националната опера в София, "Граф Ори“ от Росини във Варненската опера, „ Ловци на бисери“ от Бизе на Музикалния фестивал в Пловдив, " Хубавата Елена“ от Офенбах“ в Музикалния театър в София. След премиерата на "Пощальонът от Лонжюмо“ в Старозагорска опера му предстои спектакъл на " Африканката“ от Майербер в Софийска опера.


Към френския екип са сценографът и художник на костюмите – Жули Скобелцин, която от 10 години работи съвместно с Кордолиани и двете имат над 10 завършени оперни проекта и главният корепетитор Никола Шено. В състава на солистите са включени: Николай Моцов, Ивайло Йовчев, Денис Иванов, Иван Кабамитов, Яница Нешева, Десислава Стефанова, Петър Кунев и Евгений Арабаджиев.Участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера Стара Загора.


Премиерата в Стара Загора съвпада с датата на която през 1897 година във френския град Лонжюмо е открит паметник на композитора Адолф Адам, наречен "Пощальонът“. Автор на скулптурата е Пол Фурние.