Бургас с 14 мандата в следващия парламент

Мисия Бургас

14-05-2013, 12:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

ГЕРБ, БСП и ДПС със свои представители, АТАКА - не

Бургас е сред регионите в страната с най-висока активност на провелите се извънредни парламенттарни избори на 12 май като своя вот са дали близо 54% от имащите право на глас. Въпреки че резултатите, сравнени с тези в цялата страна, са високи те не могат да бъдат съпоставени с тези през 2009 година, когато в региона са упражнили правото си на глас близо 70 на сто от населението.

Местните народни представители, които могат да влязат в 42-то Народно събрание от Бургас са общо 14. Седем мадната са за ГЕРБ, според предварителните прогнозни резултати. Това включва депутатите Ивелина Василева,  Димитър Бойчев, Иван Вълков, Снежина Маджарова, Семир Абумелих, Диана Йорданова и Галина Милева. За трима от тях това ще бъде първи мандат. 

От БСП бургаските народни представители са петима. Това са водачът на листата Димчо Михалевски, Христо Монов, Атанас Зафиров, Павел Марино и Пенко Атанасов. Двама са представителите на ДПС от региона - Хюсеин Хафъзов и Дурхан Мустафа. Атака няма да има свой представител за 2 МИР Бургас. В областта партията има 3,98%, което означава, че тук не преминава 4%-тната бариера. 

В парламентарния вот са участвали общо 198 202 души от областта. В следобедните часове днес се очаква да станат ясни и напълно обработените резултати от РИК. На този етап липсва окончателната информация само от две избирателни секции в най-активната община в Бургаско - Царево.