Откриха пазара на гимназиите в Бургас

Мисия Бургас

14-05-2013, 12:38

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Изложение представя предимствата на средните училища, чрез най-добрите им възпитаници

23 бургаски училища се включиха днес в "Панорама на средното образование". Изложението цели да представи в детайли най-доброто от всяко едно учебно заведение на територията на общината за завършващите тази година 7-ми и 8-ми клас.

2 106 деца се готвят за прием след завършване на седми клас в региона, а след 8-ми - 1 550. За да имат по-добра възможност за избор, зад всеки един от щандовете застават не само ръководителите, но и успешно развиващи се възпитаници на съответните средни училища. 

7 са общообразователните училища, шест са профилираните гимназии, а 10 професионалните представени в изложението, което стартира преди час в БСУ. Панорамата ще отворена за посетители всеки ден до 19.00 часа от 14 до 17 май, а в нея се представя на всички училища и всички родители държавния-план прием за област Бургас.

Според заместник-кмета по образование и култура в община Бургас - Йорданка Ананиева, подобна презентация дава не само информация за родителите, но и шанс на учениците сами да направят своя избор. "Мисля, че най-хубавато, е че по този начин вече има реална конкурентна среда и пълен достъп до информация на всички. подобни инициативи, особено ако станат традиционни ще спомогнат за по-високото качество на предлаганите усулги в местното образование.

Би било добре и самите ръковоства на основните училища също да бъдат тук за да могат да съдействат на своите възпитаници при избора", сподели Ананиева. 

За Burgasutre началникът на РИ към МОН инж. Виолета Илиева съобщи, че за поредна година най-търсени за завършващите 7-ми клас си остават езиковите гимназии, а след тях се нареждат професионалните. "В момента акцентираме и върху още една млада програма - възможност за децата от отдалечените общини в Бургаско да останат да учат в родния си град, а не в Бургас. Това става чрез разкриването на специалности. Например в Созопол преобразуването на основното училище в средно с възможност за професионално обучение по туризъм, показа много добри резултати", каза още инж. Илиева. Тя се надява със съдействието на кметовете, общинските съветници и местните ръководства на училища този метод да бъде приложен в още четири общини. 

През 2012 година, приемът в областта е бил утвърден за 40 профилирани паралелки в профилирани и 30 в професионални гимназии с различни специалности, припомни още инж. Илиева. Приемът е изпълнен с едно единствено изключение - за формиране на паралелка в Община Поморие. Въпреки това приемът се определя като изключително успешен.