Превозвачи се жалват на Райков от Турция, искат действия

Те внесоха писмо до премиера и министъра на транспорта

Превозвачески асоциации внесоха писмо до премиера и министър на външните работи Марин Райков и министъра на транспорта Кристиан Кръстев, за прекратяване на нарушаването на международни спогодби от турска страна, предизвикли проблеми за българските превозвачи.

В писмото се посочва, че въпреки многократните опити и проведени срещи с представители на турските власти и предприетите от българските институции мерки, продължават действия от турска страна, с които се нарушават подписаните и действащи международни конвенции и спогодби.

Превозвачите настояват незабавно да се прекрати нарушаването на Международната спогодба за работа на екипажите на МПС. Измислените и въведени едностранно от турската страна ограничения за продължителността на курсовете са причина десетки автомобили да престояват с дни на ГКПП-та.

Да се прекрати нарушаването на Конвенциите CMR, CEMT/EKMT, TIR, AETR за произхода на стоката.
Да не се изисква от турските власти наличие на печати в бордовите дневници от вътрешните митници и граници на страните от Европейския съюз.
Да отпадне ограничението за гориво в резервоарите на автомобилите.
Да се спре поставянето на българските превозвачи в неравностойно положение спрямо останалите.

Ако не се намери незабавно решение на проблемите, българските превозвачи ще настояват за действия на българските митнически и гранични власти спрямо турските камиони, се посочва в писмото.

Днес превозвачите са на среща с Кристиан Кръстев по повод проблемите на границата. По-рано този месец 300 превозвачи и над 200 камиона блокирали българо-турската граница при Свиленград. Според протестиращите, от турска страна има нелоялна конкуренция и изолиране на българските превозвачи.