Над 1600 българи със СПИН

Животът

14-05-2013, 14:53

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Пловдив се включва в Международния ден за съпричастност към жертвите на болестта

На 19 май отбелязваме Международния ден за съпричастност към жертвите на СПИН.

Тревожните данни сочат, че към 18 март 2013 г. общият брой на регистрираните случаи на ХИВ в страната е 1669.

От началото на годината новите серопозитивни са 39, от тях 8 са чужденци. През миналата година са открити 157 серопозитивни, посочва д-р Тонка Върлева - директор на програми, финансирани от Глобалния фонд.

Тревожен е фактът, че през последните 5 години новорегистрираните мъже са 3 пъти повече в сравнение с новорегистрираните жени - 79% за миналата година и 72% през тази година. Основна уязвима група, особено през последните две години, се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже.

По отношение на лицата, употребяващи интравенозни наркотици, данните сочат, че процентът на новорегистрираните намалява от 25% през 2012 г. до 7,6% от началото на 2013 г.

През 2012 г. са регистрирани 14 бременни ХИВ серопозитивни майки. Само за едно дете е доказано, че е ХИВ серопозитивно, останалите 13 деца са негативни. От началото на 2013 г. са регистрирани три ХИВ серопозитивни бременни. Регистрирани са и 5 деца, родени от ХИВ серопозитивни бременни, които са на проследяване и до момента са негативни.

Лечението на серопозитивните и болните от СПИН е напълно безплатно за нуждаещите се без значение от техния здравноосигурителен статус и се осигурява от бюджета на МЗ.

Относно възрастовите тенденции от последните години данните показват, че между 50 и 55 процента от лицата са млади хора под 29 години. Именно затова ежегодно се провеждат 4 национални анти-СПИН кампании, в които се включват над 50 неправителствени организации и над 65 общини. Една от тези общини е Пловдив.

Ето и инициативите, които ще се проведат в града ни.

РЗИ-Пловдив предлага изследване и консултиране за ХИВ/СПИН в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване на СПИН /КАБКИС/ в сградата на РЗИ-Пловдив на ул. "Перущица" №1 всеки ден от понеделник (13 май) до събота (18 май) включително от 9 до 16, 30 часа.

На 19 май фондация Национален алианс за работа с доброволци организира инициатива "Не позволявай на СПИН да убива". От 18, 00 до 18, 30 ч. ще се проведе мирно шествие по главната улица на града. Доброволците ще тръгнат от Римския стадион и ще носят със себе си запалени фенери. Крайната им спирка е до фонтаните пред община Пловдив.

Фонтаните ще играят ключова роля. Изработена е специална светодиодна панделка, от която на всяка 16-та секунда да загасва по един диод.

Клуб "Ела Изгрей" към Алианса и учениците от Френската гимназия ще разиграят театрални улични форми на тема "Безрисково сексуално поведение".

Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно–информационен център по наркомании – Пловдив организират футболен турнир на малки вратички под надслов "Спортът е моята алтернатива!". Той ще се проведе на 29 май от 09, 30ч. на стадион "Пловдив". Ще се включат деца от 8 пловдивски училища.

Фондация "Панацея" ще проведе следните инициативи:

На 17 май, петък, ще има Ден на отворените врати в Здравно-социален център на фондацията в кв. "Столипиново". От 10, 00ч. до 16, 00 ч. ще се предоставят безплатни консултации свързани с превенция на СПИН, ще се предлага безплатно и анонимно тестване за ХИВ/СПИН, ще бъдат разпространявани безплатно здравно-образователни материали и презервативи.

На 19 май, неделя, от 11 до 14 часа на главната улица доброволци ще разпространяват безплатно здравно-образователни материали и консумативи за безопасен секс.

В неделя материали и консумативи за превенцията на СПИН ще раздава и фондация "Авис вита".