Москва залови агент на ЦРУ

Животът

14-05-2013, 15:44

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

US шпионинът опитал да вербува служител на силовите структури

Руската Федерална служба за сигурност е задържала гражданин на САЩ, извършвал разузнавателна дейност в страната. Според властите американецът е опитал да вербува нови агенти от редиците на силовите структури.

През нощта срещу 14 май при опит за вербуване на служител на една от руските спецслужби контрарузнавателните органи на Русия са задържали кадровия служител на ЦРУ на САЩ Фогл Раян Кристофър. Той е работил под прикритие като трети секретар в политическия отдел на посолството на САЩ в Москва. Това съобщи Федералната служба за сигурност на Русия, цитирана от руските агенции.

При задържането му са били открити специални технически средства, писмени инструкции за руския гражданин, който е трябвало да бъде вербуван. Иззети са още голяма сума пари и средства за промяна на външния вид.

Руската спецслужба не съобщава подробности за процеса на задържане и дейността на предполагаемия шпионин. Посочва се само, че след провеждането на необходимите процедури американският гражданин е бил предаден на официални представители на посолството на САЩ, съобщава Днес.бг

В последно време американското разузнаване нееднократно предприемаше опити за вербуване на служители на руските правоохранителни органи и специалните служби, които бяха засечени и преминаваха под контрола на руското контраразузнаване, съобщиха още от Федералната служба за сигурност.