Стефан Данаилов става шеф на парламента

Мисия Пловдив

14-05-2013, 21:26

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Актьорът е най-възрастният депутат

Актьор и професор ще открие 42-рото Народно събрание - Стефан Данаилов.  Той е най-възрастният депутат, съобщава "Труд". Данаилов бе първи в кандидат депутатската листа на Коалиция за България в Пловдив.

По конституция доайенът на депутатския корпус открива сесията на парламента и удря звънеца в пленарната зала. Стефан Данаилов е роден на 12 декември 1942 г. и вече отбеляза 70-ата си годишнина. С няколко месеца по-млад от него е друг професор - Станислав Станилов ("Атака"), роден на 9 септември 1943 г.

И предишното Народно събрание бе открито от професор, червен депутат - Андрей Пантев. Четири години по-рано пък - на 11 юли 2005 г., старт на 40-ото Народно събрание даде друг актьор - покойният Коста Цонев (НДСВ).

Първото предизвикателство пред новия парламент ще е избирането на негов постоянен председател. Очаква се ГЕРБ да предложи бившата парламентарна шефка Цецка Цачева.  Социалистите са по-склонни да направят компромис и да подкрепят представител на някоя от двете по-малки партии. Юрист със солиден парламентарен опит и стаж като зам.-шеф на парламент е Христо Бисеров /ДПС/. Той е роден в Хасково. Завършва "Право". В редиците на "Атака" също има приемлива фигура - историкът проф. Станислав Станилов.