България втора в Европа по СПА, 4% от чужденците идват за нея

Туризъм

14-05-2013, 22:52

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За последните години са вложени 1 млрд. евро в тази индустрия

1 млрд. евро са вложени в СПА индустрията за последните три години, каза за Burgasutre председателят на Българския съюз по балнеология и СПА  - Стефан Шарлопов в Поморие на 18-ия конгрес по СПА и балнео туризъм. Неговите прогнози са в най-близко бъдеще 30 на сто от целия туристически пазар у нас да бъде насочен към този вид услуги в туризма.

По думите му 8 от хотелите са сертифицирани от ЕСПА и 8 са в процес на сертификация от общо 36-те, членуващи в българската асоциация. Успоредно с това обаче в страната има над 300 хотела, които предлагат конкретните услуги като климат, минерални води и кални бани.

"В миналото всеки хотел с джакузи слагаше марка - СПА. Това беше опасно за България и индустрията. С новия Закон за туризма този въпрос се регулира и няма вече опасност страната ни да стане фалшива СПА дестинация. ЕСПА подари на България критериите. Добрата новината е, че България е втора след Исландия по наличие на минерални води и зони със специален климат, което е наше предимство", каза още Шарлопов.

Според него 18-ия Годишен конгрес на ЕСПА ще постави България на СПА картата на Европа. "Пазари с добър потенциал са Русия, Украйна, Турция, Гърция и България. Нашите български клиенти достигат над 50% от гостите. Българинът се научи, че няма нужда да влиза в болницата, а е по-добре да се рехабилитира на правилните места, за да не влиза дълго време в здравно заведение", каза още шефът на БСБСПА.