Творби на Георги Баев редят в Националния музей на изобразителното изкуство

В историята на съвременното българско изкуство името на художника е обвързано с процесите на преодоляване на инерциите от миналото, стремежите към обновление на пластичния език и усилията за извоюване на творческа свобода, характерни за края на 50-те и началото на 60-те г

Ретроспективна изложба на бургаския художник Георги Баев (1924 - 2007) ще бъде представена в Националния музей на българското изобразително изкуство. Експозицията ще гостува на галерията от 16 май - 8 юли  2013.

Творчеството на Георги Баев е неделима част от пластичната култура на България от втората половина на ХХ век. В историята на съвременното българско изкуство името на художника е обвързано с процесите на преодоляване на инерциите от миналото, стремежите към обновление на пластичния език и усилията за извоюване на творческа свобода, характерни за края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. 

Житейската съдба и творческият път на Баев са свързани с родния му град Бургас - факт, който определя тематично и смислово сюжетния диапазон на неговите произведения, чийто център е Морето. В процеса на творческо осмисляне на морската тема, художникът изминава пътя от натурата към нейното все по-категорично преодоляване и достигане на напълно автономни живописни стойности в колоритното изграждане и синтеза между форма и пространство. 

През периода на централизирано управление на художествения живот в страната и в условията на нормативно наложена идеологическа доктрина за изкуството, името на Баев става синоним на личност с ярка творческа индивидуалност и твърдо отстоявана гражданска позиция. 

Изложбата включва 140 произведения – живопис, рисунки и литографии - от колекциите на НМБИИ, СГХГ, галериите в Бургас, Сливен, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Колекция – дарение Светлин Русев, семейството на художника и частни колекционери. Изложбата ще бъде открита на 16 май (четвъртък) 2013г. от 18.00 часа, НМБИИ, пл."Княз Александър I" №1, София.