Двама осъдени за купуване на гласове за ДПС, рапортува Цацаров

Общество

15-05-2013, 11:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма как да сме свалили 5-6% от нечии резултати, заяви главният прокурор

Двама души са арестувани и осъдени за покупка на гласове в полза на ДПС, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция в Съдебната палата.

Дължим обяснение за още два пункта, първият е Костинброд. По отношение на Костинброд се чуха всякакви факти, изявления, коментари, включително и за нарушения от страна на Прокуратурата на законите, че се е намесила активно в предизборната борба, че Прокуратурата е свалила нечии резултати с пет или шест процента. Ще представим факти и веществени доказателства, които са иззети по надлежния ред, каза Цацаров.

Той разкри, че след получаването на справката на ДАНС е информирал президента в петък, тъй като предстоял ден за размисъл.

"Първото нещо, което Плевнелиев постави като задача бе да се осигури охрана в печатницата", заяви главният прокурор и изказа недоумение как действията на прокуратурата са повлияли на изборния резултат, след като в съобщението никъде не е имало намек за политическа партия.

Преди да оповести доказателствата на прокуратурата Цацаров даде думата за зам.-главния прокурор Ася Петрова, която обобщи ситуацията в страната. Общият брой на досъдебни производства за нарушения при изборите са 64. Апелативна прокуратура София е образувала 22, в Пловдив – 11, в Бургас – 10, във Варна – 11, във Велико Търново – 9, Военно апелативна прокуратурата – 1. 12 досъдебни производства са проведени под формата на бързи и незабавни производства, 11 са водени за престъпления за организирания предлагането или даването на имотни облаги с цел склоняване за гласуване в ползва на определен кандидат. По тези досъдебни производства предмет на разследване е едно по-високо ниво в изборната търговия.


543 са постъпилите в прокуратурите в страната сигнали с твърдения за престъпления против правата на гражданите, свързани с изборите. По 385 сигнала, след проверка, прокуратурата е преценила липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и е отказала досъдебно производство. По останалите случаи все още се работи. Заместник главният прокурор Ася Петрова определи дейността на прокуратурата като добра.