Вън просяците от "А" група!

Спорт

15-05-2013, 13:20

Автор:

Тодор Петров

Всичко от Автора

Нямаш база, школа и пари - нямаш място сред най-силните

Етър прекратява участието си в "А" група. Това е новината от последните дни. Турските собственици на "болярите" се изгавриха с достоен за уважение български клуб. Не е за първи път, няма и да е за последен. За съжаление вече сме свикнали да търпим чужда гавра с всичко българско. Но това е друга тема.

След разпадането на Етър за пореден път излезе наяве проблемът с бройката на отборите в "А" група. Тема, предъвквана хиляди пъти. Най-накрая след адски мъки се взе решение от 16 отборите да бъдат намалени на 14. Хора, разберете - пак са много! Нямаме достатъчо клубове, които са финансово стабилни, имат нормален стадион, тренировъчна база и развиват собствена школа.

Стига увъртане! Решението е едно - вън просяците от "А" група. Стига с тези клубове фантоми! Писна ни! Футболът ни бил слаб. Ще е още по-слаб, докато в "А" група има отбори, които не правят нищо друго освен да вегетират. Всъщност правят и други неща - продават мачове, участват в "черно тото" и общо взето убиват футбола ни. Всички знаят кои са, но никой предприема действия.

В "А" група няма място за повече от 10 отбора. Ясно е, че доста хора ще загубят много пари. Ясно е, че други ще загубят гласове при изборите на ръководство на БФС. Но ако искаме наистина да развиваме нормален футбол, това е пътят. Никой няма нужда и полза от такъв Етър в "А" група. Никой нямаше нужда от Черноморец-Бургас-София на Ивайло Дражев, Олимпик (Галата), Калиакра и много други. Сега пък и Любимец щял да играе в "А" група. Нищо лично, но колко голяма е вероятността този отбор да не се превърне в новата боксова круша на Левски, ЦСКА, Лудогорец и останалите?

Ама ако се намали драстично групата, щял да се убие футболът в малките градове. Стига вече с тази изтъркана плоча, слушали сме я да полуда. Там футболът вече е убит. Отдавна. Тези клубове са на командно дишане. Отборите ни, които гонят добро представяне в Европа, не се нуждаят от безсмислени мачове със слабаци. Като няма ресурс за 14, 16 или 18 отбора в "А" група, ще играят 10. Като няма за 10, ще играят 8. Нека всеки се бори със зъби и нокти до последно за оцеляване в групата или за евротурнири. Ще "легнеш" в два мача, но веднага казваш "чао" на едното или другото. Конкуренцията в "Б" група също ще стане много по-висока. А там където има силна конкуренция, има и качество. Има ли качество, ще дойдат и успехите. Въпросът е дали искаме конкуренция, качество и успехи...