Стяга се масово велошествие в Пловдив

Мисия Пловдив

15-05-2013, 13:05

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Строят още 48 км велоалеи

За трета поредна година в Пловдив ще се проведе Велофест. Той ще събере феновете на колелата в неделя. Инициативата се финансира от културния отдел на общината и е в подкрепа на кандидатурата ни за европейска културна столица през 2019 г.

Освен спортен аспект инциатива ще представи още културни и образователни срещи, както и социална инициатива. Планира се да бъдат подарени велосипеди на деца в неравностойно положение. Намерени са спонсори, но всеки може да се включи в кампанията. Пловдивчани могат да дарят старите и непотребни колела, които стоят по избите, за да влязат в употреба. Подробности за акцията, могат да се видят на Фейсбук страницата на фестивала, заяви организаторът Милко Милев.

Очаква се в масово велошествие по обяд да се включат близо 400-500 души от всички възрасти. Ще има гости от други градове. Част от тях ще дойдат и заради организираното в същия ден в склоновете на Бойково и Храбрино състезание по планинско колоездене.

Целта на събитието е не само велосипедистите да се срещнат и да премерят сили, но и да провокират хората да мислят за тях като пълноправни участници в движението. Да направим хората, особено шофьорите, по-бдителни и толерантни. В последните дни имаше няколко тежки инцидента с велосипедисти, водачите сякаш не ги забелязват. Просто е нужна нова нагласа, заяви на свой ред Иво Дернев.

Общината също подкрепя развитието на този тип чист, икономичен и здравословен транспорт. Хората имат нужда от подходяща инфраструктура. Затова при всеки ремонт на пътни отсечки в града се възлага и обособяването на велоалеи. До септември месец вероятно ще обявим и поръчка за още 48 километра велоалеи. В идните години Пловдив ще стане по-приветлив за велосипедистите. Това заяви на свой ред зам.-кметът Георги Титюков.