Пловдив като Берлин за една нощ

Мисия Пловдив

15-05-2013, 14:02

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Музеи и галерии отворени за всички между 19:00 и 24:00 ч.

На 18 май в Пловдив за първи път ще бъде отбелязана Европейската нощ на музеите. В инициативата ще се включат всички музеи в града, както и 12 галерии. Вратите им ще са отворени за посетители между 19 и 24 часа. Това съобщи главният организатор на събието Анна Дякова. Инициативата е подкрепена от общината и фондация Пловдив- 2019.

Събитието ще следва изначалната идея на тази нощ, която се провежда за първи път в Берлин през 1997 г. Целта е в интимната и мистична атмосфера на нощта да бъдат привлечени към изкуството не само хора с интереси в тази посока, но и такива, които никога не са влизали в музей или галерия. Няма да има шумни улични събития, които може и да забавляват, но разсейват публиката, изтъкна Дякова.

В тази пловдивска Европейска нощ участват със своите експозиции всички регионални музеи: Археологически, Етнографски, Исторически, Природонаучен, както и Градската художествена галерия с нейните музейни сбирки. Избрани са и 12 пловдивски частни галерии, които имат дългогодишна и утвърдена практика. Това са: Арт галерия- музей „Филипополис”, „Аспект”, „Волар”, „Възраждане”, Дружество на пловдивските художници, „Дяков”, „Жорж Папазов”, Културен център „Тракарт”, „Резонанс”, „Ромфея”, Център за съвременно изкуство „Баня Старинна” и „Червеното пони”.