Конкурс за плакат срещу СПИН, награда 1000 лева

Мисия Пловдив

15-05-2013, 17:46

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Срокът е до края на юни

Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и Министерството на здравеопазването обявяват конкурс за плакат на тема: „Животът е безценен!” (в контекста на превенцията на ХИВ/СПИН, както и в контекста на живота с ХИВ/СПИН)

От 25 години насам на всеки 1-ви декември се отбелязва Световният ден за борба срещу СПИН. И тази година за десети поред път в България Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” организира АНТИСПИН кампания в партньорство с Коалиция АНТИСПИН, Регионалните здравни инспекции, общини и неправителствени организации, работещи по превенцията на ХИВ сред широкото население и сред конкретни уязвими към ХИВ групи.

Надсловът на тазгодишната АНТИСПИН кампания - „Животът е безценен”, напомня за предизвикателствата на рисковото сексуално поведение и за реалността, че качеството на живот на хората, живеещи с ХИВ/СПИН, системно се подобрява благодарение на навременното и ефективно лечение.

По този повод Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” обявява конкурс за плакат на тема „Животът е безценен! (в контекста на превенцията на ХИВ/СПИН, както и в контекста на живота с ХИВ/СПИН).

Конкурсът е насочен към студенти от Национална художествена академия (НХА) и учениците от художествените специалности в 14-те областни училища по изкуствата.

Конкурсът е индивидуален.  Всеки участник може да участва с една творба, а творбите ще бъдат оценявани според следните две категории художници:

•Студенти и докторанти от всички курсове на Национална художествена академия.

•Ученици (IX–XII клас) от художествените специалности от училищата по изкуствата.

Петчленно жури ще разглежда дигиталните плакати. Съставът на журито ще се състои от преподавател по плакат от НХА, представител на художествена галерия, независим художник и двама представители на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТВОРБИТЕ:

Проектите за плакати да бъдат изпратени във формат (100/70 см, JPG, 120 dpi, Quality 10 Maximum) на е-мейл: plakat@hdp.bg

Спечелилия голямата награда плакат ще бъде изискан във формат: 100/70 см, CMYK, 300 dpi

Участниците да посочат следните данни в e-mail-a:

• Три имена

• Възраст

• Учебно заведение, град

• Точен адрес

• Телефон и e-mail за контакт на участника

Крайният срок за изпращане на творбите е 30 юни 2013 г. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени през месец септември на страницата на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ на адрес: www.aidsprogram.bg, както и на страницата на НХА www.nha.bg Творбите ще бъдат публикувани и на специално предвидена за целта страница във Фейсбук, където ще могат да получават отзиви от интернет потребителите. По този начин ще се диференцират „наградите на публиката“ и в двете категории. Датата на награждаването предстои да се уточни, но ще бъде около или на Световния ден за борба срещу СПИН – 1 декември 2013 г. в галерия “Alter Ego” в гр. София, ул. „Кракра“ № 2А.

Голямата награда е 1 000 лева (независимо от категорията на участника). За категория участници от първата целева група (студенти и докторанти) ще се раздадат следните награди:

• Първо място – материална награда на стойност 400 лева

• Второ място - материална награда на стойност 200 лева

• Трето място - материална награда на стойност 100 лева

• Награда на публиката - материална награда на стойност 100 лева

За категория участници от втората целева група (ученици) ще се раздадат следните награди:

• Първо място – материална награда на стойност 400 лева

• Второ място - материална награда на стойност 200 лева

• Трето място - материална награда на стойност 100 лева

• Награда на публиката - материална награда на стойност 100 лева

Структурата за управление на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ си запазва правото да го отпечата плаката, спечелил голямата награда, в тираж от 5 000 екземпляра по повод предстоящата АНТИСПИН кампания на 1 декември 2013 г. – Световен ден за борба срещу СПИН. Тиражът ще бъде разпространен с кампанийна цел до Регионалните здравни инспекции, общините и неправителствените организации в 28-те областни града, които работят по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“.

Участниците могат да получат допълнителна информация по темата ХИВ/СПИН от следните уеб-страници: http://www.youtube.com/watch?v=4Rt7wZS-J4g&feature=youtu.be (актуален видеоклипов на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН) www.aidsprogram.bg, www.worldaidscampaign.org, http://www.unaids.org