Купата е "зелена"! Берое сгази Левски с дузпи

Спорт

15-05-2013, 18:26

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

10 "сини" се добраха от 1:3 до 3:3, но при дузпите нямаха късмет

Берое спечели Купата на България за втори път в историята си, след като на финала в Ловеч победи Левски. Мачът ще остане завинаги в историята, тъй като имаше всичко в него. Столичани останаха с 10 човека в края на първото полувреме, след като капитанът Христо Йовов си изкара изключително глупав втори жълт и съответно червен картон. Десет минути преди края "сините" изоставаха с 1:3, но с голове на Жоао Силва и Гари Родригес успяха да вкарат двубоя в продължения. В 120-ата минута Жоао Силва можеше да донесе Купата на Левски, но направи непростим пропуск. Така се стигна до ударите от бялата точка, където старозагорци показаха по точен мерник. Любопитното е, че едва за втори път в историята на турнира, трофея се решава след дузпи. Първият бе през 2006 година, когато Литекс би ЦСКА на "Васил Левски" след удари от бялата точка. Тази Купа пък е втора за Берое. Първат бе извоювана през 2011 година, когато отново в Ловеч, отборът победи Ченоморец (Поморие) с 1:0 с гол в последните секунди.


Старозагорци започнаха мача с опасна атака, Георги Андонов навлезе в наказателното поле, но в последния момент беше спрян. Във 2-ата минута играч на "зелените" центрира в наказателното поле, където Пламен Илиев и Елио Мартинс се сблъскаха сериозно. Вратарят на Левски падна на земята, съотборниците му веднага му оказаха помощ, тъй като си беше извадил въздуха. Националът обаче успя да се съвземе и продължи срещата. В 11-ата минута Мартин пробва далечен удар, но беше слаб и не успя да затрудни Пламен Илиев. В 13-ата минута Левски създаде най-доброто си положение от началото на мача. гари Родригес напредна по дясното крило и центрира в малкото наказателно поле, където милиметри не достигнаха на Базил Де Карвальо да я засече във вратата. След това Иван Караджов не се разбра със защитник пред себе си, но все пак успя да хване топката. Берое ведага отвърна с отличен пробив на Давид Каядо, който напредна много опасно и стигна до наказателното поле, но не успя да центрира добре. "Зарадилии" поведоха 16-ата минута, когато Веселин Пенев центрира отляво в наказателното поле на Левски. Даниел Димов и Роймен Ели се разминаха с топката, тя попадна в Елио Мартинс, който с удар с глава отблизо не остави шансове на Пламен Илиев - 1:0 за Берое. След гола феновете от Стара Загора нахлуха на терена, за да поздравят любимците си. Фаул за "зелените" точно на границата на наказателното поле в 22-ата минута. Георги Андонов стреля, но топката се отби в стената и излезе в корнер, от който не последва нищо интересно. В 24-ата минута Гари Родригес проби по дясното крило, стигна до аутлинията, преодоля Веселин Пенев и центрира в малкото наказателно поле. Там Илиян Йорданов нахлу от втора позиция и с удар от близо не остави шансове на Иван Караджов - 1:1. Само четири минути по-късно Берое отново излезе напред. Христо Йовов изпусна пред границата на наказателното поле Елио Мартинс, който стреля в долния ляв ъгъл и не остави шансове на Пламен Илиев за 2:1. В 32-ата минута Давид Каядо навърза Нуно Пинто в наказателното поле и остана очи в очи с Илиев, но в последната секунда Дъстли Мюлдер се намеси с шпагат  и изби в корнер. След неговото центриране Мартинс беше оставен абсолютно непокрит и стреля с глава, но за късмет на столичани топката мина над вратата. В 33-ата минута Христо Йовов стреля от фаул, топката се отби в стената и мина на милиметри от вратата на Иван Караджов. Малко преди края на първото полувреме Йовов фаулира в центъра Каядо и главния съдия Цветан Кръстев без да се замисля показа втори жълт и съответно червен картон за капитана на "сините". Секудни след това Борислав Стойчев засече с глава центриране, но Пламен Илиев се протегна и успя да спаси.

В 48-ата минута Де Карвальо беше фаулиран фронтално точно пред наказателното поле на Берое. Голмайсторът на "сините" застана зад топката и стреля, но високо над вратата. Минута по-късно Мюлдер фаулира Андонов също пред пеналта. Пламен Крумов отправи центрира в наказателното поле, защитата на столичани изчисти и топката попадна в Мартинс. Той отправи удар, но неточен. В 59-ата минута Стефан Велев отклони топката с глава към Де Карвальо, който стреля от около 3 метра, но топката мина покрай дясната греда. В 69-ата минута Кристовао Рамос засече центриране в малкото наказателното поле и стреля, но Иван Караджов показа страхотен рефлекс и с една ръка успа да спаси. В 79-ата минута Роймен Ели тръгна да лъже Георги Андонов пред наказателното поле, нападателят му отне топката и вкара за 3:1. Само минута по-късно Рамос пусна към Гари Родригес отляво, холандецът центрира в наказателното поле, където резервата Жоао Силва намали на 2:3. Три минути преди края на мача Левски изравни. Жоао Силва свали топката с глава с гръб към вратата към Гари Родригес, който също с глава не остави шансове на Караджов за 3:3.

В 95-ата минута Ситое получи пас в наказателното поле отдясно и стреля , но високо над вратата. В 97-ата минута Левски можеше да направи пълен обрат с човек по-малко. Борислав Стойчев върна топката към Караджов, притичалият Родригес стигна до нея, но не успя да я прокара покрай вратаря. Пенев центрира в 108-ата минута към Ситое, който стреля с глава, но слабо и Пламен Илиев спаси. Две минути по-късно Жоао Силва отправи мощен удар от фаул, но Караджов спаси. В последните секунди Жоао Силва засече центриране и абсолютно сам стреля с глава, но вместо да скъса мрежата, би право в Караджов.

СТАТИСТИКА

Финал за Купата на България
Начало: 17,30 часа

Берое - Левски 3:3
1:0 Елио Мартинс (16)
1:1 Йорданов (24)
2:1 Елио Мартинс (28)
3:1 Андонов (79)
3:2 Жоао Силва (82)
3:3 Гари Родригес (87)

ПРИ ДУЗПИ:

0:0 Саюд стрея високо над вратата.

0:0 Жоао Силва стреля високо над вратата.

1:0 за Берое. Иво Иванов е точен от бялата точка.

1:0 Мюлдер също стреля високо на вратата.

1:0 И Пламен Крумов стреля високо над вратата.

1:0 Стефан Велев стреля в горната греда.

2:0 за Берое. Борислав Стойчев е безпощаден.

2:1 Станислав Ангелов намалява резултата.

3:1 за Берое. Елиаш е безпощаден.

Берое: 73.Караджов, 17.Крумов, 5.Стойчев, 3.Зафиров (93-Саюд), 28.Пенев, 21.Елиаш, 8.Лоузейро, 29.Мартинс (63-Ситое), 88.Каядо, 27.Джоман, 7.Андонов (к) (85-Иво Иванов)
Резерви: 1.Скорчев, 6.И. Иванов, 70.Ситое, 11.Атанасов, 71.Саюд, 15.Динков, 77.Еуженио
Треньор: Петър Хубчев

Левски: 23.Илиев, 2.Мюлдер, 3.Ели, 25.Димов, 28.Пинто, 77.Велев, 45.Гаджев (60-Рамос), 10.Йовов (к), 22.Йорданов (74-Жоао Силва), 11.Родригес, 19.Де Карвальо (91-Станислав Ангелов)
Резерви: 89.М. Иванов, 4.Ангелов, 6.Старокин, 13.Везалов, 29.Михелич, 16.Рамос, 9.Силва
Треньор: Николай Митов

Съдия: Цветан Кръстев

Помощник-съдии: Диян Вълков (Варна), Пламен Хаджийски (Варна)
Четвърти съдия: Радан Мирянов (Варна)
Дежурен делегат: Неделчо Михайлов (София), Никола Джугански (София)

Жълти картони: Стойчев, Каядо, Лоузейро (Берое); Йовов, Нуно Пинто, Де Карвальо (Левски)
Червени картони: Йовов 44' (Левски)

Ловеч, ст.: Градски, 8000 зрители