Защо древната цивилизация започва от Балканите – босненският Индиана Джоунс разказва

Мисия Пловдив

16-05-2013, 06:50

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Д-р Семир Османагич гостува в "Тракарт". Заповядайте!

Откривателят на босненските пирамиди проф. д-р Семир Османагич гостува на България през месец май. Първата спирка на босненския Индиана Джоунс е днес в Пловдив. Срещата е в Културен център "Тракарт" от 18, 00 часа. Входът за лекцията е свободен.

Пирамидите в Босна са с хиляди години по-стари от египетските, твърди той. И поставя куп въпроси: Коя е цивилизацията, построила древните съоръжения и какъв е нейният произход? Можем ли да твърдим, че точно Балканите са люлка на нашата цивилизация и какви знания са владеели хората от времето на босненските пирамиди? Каква е уникалната енергия в тунелите и залите на пирамидата на Слънцето и какво лекува тя?  Случаен ли е факта, че точно по тези земи се заселват прогонените от България богомили и защо един босненски Бан приема богомилството за официална религия на младата си държава?

Учените са категорични в едно – разкриването им ще доведе до пренаписване на учебниците по история.

Историята на балканския Индиана Джоунс започва през 2005 г. Тогава Семир Османагич започва разкопки във Високо със собствени средства. И тогава той прави откритието на живота си – не една, а комплекс  от пирамиди в сърцето на Босна. 

"Сто процента съм сигурен, Няма друга възможност!", казва откривателят.

Новината за уникалната находка светкавично прескача границите на Босна и намира водещо място в Euronews, американската Ей Би Си и италианската RAI. Световната общност на археолози и историци е разкъсвана от противоречиви реакции: на възторг и скептицизъм, на интерес и съмнения, любопитство и мнителност. Едно обаче е факт – към новината никой не остава безразличен. Първите поканени да разгледат пирамидите и изкажат мнение си са египетските специалисти. Те са категорични - намерените структури не са с природен произход и  вероятно са дело на човешка дейност.

Разкриването на загадката, коя е културата, създала тези феноменални съоръжения обаче все още предстои. Отворен остава и въпросът дали пирамидите са дело на човешка ръка или на извънземна цивилизация.  Досега в разкопките  няма открити  артефакти - следи от скелети на животни или хора, нито пък от сечива.

Днес долината на Виско е известна като "Долината на пирамидите". Център на този комплекс е Пирамидата на Слънцето. Тя, заедно с Пирамидата на Луната и Пирамида на Дракона образуват мистичен триъгълник.  Твърди се, че трите пирамиди са свързани помежду си с подземни проходи. Останалите пирамиди в комплекса са "Храмът на Майката Земя" и Пирамидата на Любовта.

Има обаче и доста скептици за разкритията в Босна. Повече от трудно е за част от професионалната гилдия на изследователите на пирамидите да приемат факта, че най-древната човешка история прави остър завой към Балканите. Така на Семир Османагич му се налага да работи на високи обороти и да вади от забвението на времето неоспорими факти, в подкрепа на твърдението си, че пирамидите във Високо ще променят историята завинаги.

Отвъд аргументите и разкритията Семир Османагич подари на всички нас нещо безценно -  надеждата, че държим в ръцете си един изумителен ключ към най-древното минало на човешката цивилизация, както и тръпката, че нейното пренаписване ще започне точно тук, от Балканите.