Свалят наемите в Дома на културата

Мисия Пловдив

16-05-2013, 06:45

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Общинският съвет разглежда куп точки днес

Осем учители могат да получат почетна значка на общината по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Предложението на кмета Иван Тотев ще бъде обсъдено на днешното заседание на пловдивския Общински съвет.

Очаква се старейшините да коригират бюджета на града с 186 хиляди лева.

Ще гласуват разработването на проекти за продължението на бул. "Македония" от бул. "Вапцаров" до ул. "Поручик Стефов", за  улица "Остромила - Беломорски" от бул."Македония" до "Коматевско шосе", както и за реконструкция на улица "Даме Груев" от бул."Македония" до надлез "Родопи". Планирането на всеки от обектите ще струва по 50 000 лв. Старейшините ще отделят и средства за геодезически замервания.

Общинският съвет ще обсъди различните предложения за намаление на цените за наем на помещения в Дома на културата. Промяната се налага , защото цената от над 8 евро на кв. метър не отговаря на пазарните нива, които варирата около  5 евро на квадрват за центъра на Пловдив.

Домът на художниците пък ще беде даден за безвъзмездно ползване на тяхното сдружение. Това ще стане след  решение за обявяването му за частна общинска собственост. Общинският съвет ще се опита също да пореден път да прокара заменката с БНБ. Банката ще получи парцела на ул. "Ягодовско шосе" №2, където трябва да построи нова модерна централа за Южна България, а Общината ще стане собственик на сградата й до подлеза на аптека Марица.

Старейшините ще обсъдят и нова наредба, която да регулира премахването и ремонта на опасни сгради и строежи. За прилагането й ежегодно в бюджета ще се заделят пари за принудително изпълнение на заповеди за заздравяване или отстраняване на опасни строежи.  Общинският съвет ще приеме и "Програма за развитие, поддържане и опазване на зелената система на гр. Пловдив".

Местният парламент ще се разпореди и с няколко имота. На търг ще бъде обявен  имот от 268 кв.м на ул."Седянка". Оценката на парцела е 115 410 лева без ДДС. По план се предвижда там да бъде построена 6-етажна сграда. Търг ще има и за отдаване под наем на няколко офиса, ресторант и кафе-аперитив в район "Западен".

Очкава се още съветниците да назначат д-р Константин Сапунджиев за управител на "Диагностично-консултативен център II - Пловдив" ЕООД. С него ще бъде подписан договор за 3 години. След това старейшините ще разгледат и молби за подпомагане на пловдичани със здравни и социални затруднения.