250 800 българи търсят работа повече от година

Най-доброто от печата

16-05-2013, 06:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 450 000 без препитание през първото тримесечие

250 800 са българите, търсили безуспешно работа повече от година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ) за заетостта през първото тримесечие на 2013 г. Голяма част от обезкуражените, търсещи препитание, са нискообразовани и без квалификация. Статистиката показва, че едва
10% от заетите са завършили 8-и клас
Всеки трети служител пък е висшист, а останалите имат тапия за средно образование. От НСИ отчитат още, че в периода януари-март на пазара на труда не са успели да се реализират над 456 400 души, или 13,8% от населението у нас. В началото на годината българките намирали професия по-трудно. Коефициентът на безработица при дамите е нараснал с 1,2 на сто, което е два пъти повече, отколкото при мъжете. Всеки четвърти младеж също не може да намери препитание. Над 72 000 са били тези, които са търсили първата си работа.
Както „Монитор” писа, най-често нашенците търсят
нова служба чрез роднини
През миналата година всеки втори е искал съдействие на близки за трудовата си реализация. Следващият най-популярен начин е директна среща с бъдещия шеф, следван от посредничеството на бюрата по труда. Най-рядко българите търсят реализация чрез конкурси и интервюта. Статистиката за наети работници през първото тримесечие показва раздвижване на пазара на труда.
„Това се дължи най-вече на факта, че работодателите от хотелиерския и ресторантьорския бизнес започнаха да наемат кадри още през март“, обясниха от Агенцията по заетостта. Данните на НСИ показва още, че от януари до март най-много наети на работа има в Североизточна България. За два месеца шефовете във Варна, Добрич, Търговище и Шумен са
увеличили щата си с 3321
служители. За 3 месеца средното им възнаграждение е нараснало с 26 лв. и е достигнало 714 лв. В Югозападна България пък има спад на назначените. През януари на работа в София, Благоевград, Кюстендил и Перник са били наети 905 876 души, а през март броят им намалява с 1309. Средната заплата на трудещите се в тези градове се е увеличила с 21 лв.