До 15 000 лева глоба за опасни сгради

Мисия Пловдив

16-05-2013, 11:15

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

28 рискови обекта има в Стария град, още толкова са и по центъра на Пловдив

Напълно единодушно с 32 гласа "за" пловдивските общински съветници приеха новата наредба за ремонт и отстраняване на опасни сгради.

Досегашната наредба не работи, аргументира предложението зам.-кметът Димитър Кацарски. Общината няма достатъчно правомощия да се намеси в ситуации, при които сградите застрашават живота на преминаващите. А подобни примери има много в Стария град и по центъра.

Ще се завишат и глобите. Сега физическите лица плащат от 300 до 500 лева, финансовото наказание ще стане от 1000 до 10 000 лева. За юридически лица глобата ще стане в размер от 5000 до 15 000 лева.

От бюджета на общината ще се заделят пари за ремонт на опасните сгради, ако собственикът не изпълни предписанието. След като ремонтът (събарянето) бъде извършен, изразходваните средства ще се търсят по съдебен път.

Юридическата процедура ще е тромава, но не може да провим компромис с безопасността на гражданите, категоричен бе Кацарски.

В Стария град има 28 опасни сгради, още толкова са набелязаните рискови обекта на центъра.

За тази година в бюджета на Стария град са предвидени 500 000 лева, които могат да се използват според новите правила. За другите сгради на територията на общината средствата ще бъдат заделени от бюджета за следващата година.