10 лева на квадрат за наем в Дома на културата

Мисия Пловдив

16-05-2013, 13:22

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бутат "Игуана", пречи на художниците

Художниците получават дома си за безвъзмездно ползване, решиха още пловдивските съветници

С 35 гласа "за" и 1 "против" общинските съветници на Пловдив намалиха таксите за наем на помещения в обновения Дом на културата "Борис Христов". Обявената за фирми цена от 16.60 лева на квадратен метър без ДДС пада на 10 лв.

Това е по адекватна цена в сравнение с пазарните нива, заяви зам.-кметът Стефан Стоянов. Той изтъкна, че таксата за ползване на концертната зала ще е 500 лева без ДДС, което прави по 2 лева на място. В залата до 100 места ще се плаща 288 лв. дневно, а за мероприятия в залата до 80 места - 240 лв. на ден.

Предстои сградата да получи Акт 16. В момента комплектоваме документите. Остава да се монтира шумоизолиращата стена на климатика. Изпълнителят на проекта уверява, че е поръчал нужните елементи и те ще бъдат инсталирани до дни. Ако възникне друг порблем той ще бъде отстранен от изпълнители или ще се използват пари от внесената гаранция по прокета, която е 1 милион лева, изтъкна още Стоянов.

С почти пълно единодушие старейшините смениха статута на Дома на художниците, за да могат хората на изкуството да я получат за безвъзмездно ползване. Очаква се договорът между артистите и общината да бъде подписан до месец. Това ще спести на сдружението на пловдивските художници намеът от 360 лева, който сега плащат за имота.

Осем учители ще получат почетна значка на общината по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Три учебни завдения пък ще бъдат удостоени с почетни знак на Пловдив. Предложението на кмета Иван Тотев бе прието единодушно в началото на днешното заедание на местния парламента.