Общинските съветници се въздържаха за промените в парк Бедечка

Мисия

16-05-2013, 13:49

Автор:

boshnakova

Всичко от Автора

Кметът Живко Тодоров предложи изработване на проект за Актуализация на ОУП в обхват парк "Бедечка"

Общинските съветници не подкрепиха предложението на кмета Живко Тодоров за промяна на Общия устройствен план в частта му за парк "Бедечка". Решението беше взето, след като 27 се въздържаха от мнение, 7 се обявиха против, а 2 гласуваха с "да".

В предложението на кмета е записано: "изработване на проект за Актуализация на ОУП в обхват парк "Бедечка" с граници от юг - ул. "Августа Траяна", север - алеята към предприятие "Труд", запад - ул. "Иван Вазов", изток - ул. "Хан Тервел" и пътя за с.Люляк , като с ОУП в указаната територия се предвиди отреждане за парк с цел опазване и възстановяване функционирането му като градски парк.

В проекта за изменение на общия устройствения план следва да се наблегне на запазването на съществуващата растителност и дървесно-храстовия асортимент, който е характерен за парк "Бедечка" - Стара Загора; съчетаването на съществуващите с нови обекти на зелената система в зависимост от микроклиматичните условия с цел подобряване общите екологически показатели на града; достигане на добри цифрови показатели в количествено отношение за растителността и качествена биомаса в селищната среда и околния ландшафт; решаването на някои естетически и композиционни задачи на градската среда участието на зелената система, което е свързано с подчертаване с растителност на характерната градска структура посредством обекти на зелената система и на характерни паркови архитектурни форми".

Работната група, която трябваше да проучи обстоятелствата около разрешаването на казуса "Бедечка" беше изготвила три варианта, които предложи на съветниците. Председателят на групата Тенчо Руканов посочи данни, според които общата площ на кв."Бедечка " е 429 дка при приета средна пазарна стойност 105 лева на кв.м. или 45 045 000 лева /към 24.04.2013 г./, от които: 305 дка - частна собственост на стойност - 32 025 000 лева, 34 дка собственост на държавата и МО на стойност 3 570 000 лева и 90 дка общинска собственост, на стойност 9 450 000 лева, която не се отчуждава, тъй като е собственост на Община Стара Загора.

Необходимата сума за отчуждаване възлиза на 35 595 000 лева. Към тази сума трябва да се прибавят и разходите за инвестиционен проект и изпълнението му, които могат да се остойностят само при възлагане и разработване на такъв проект. Допълнителни разходи биха възникнали, ако по съдебен ред бъдат завишени цените на отчуждаваните имоти, както и ако бъдат предявени съдебни искания за извършени разходи и пропуснати ползи. Прогнозна стойност на СМР за изграждане на елементите на техническата инфраструктура в района на кв. "Бедечка" възлиза на 10 853 812 лв.

На днешното заседание присъстваха и собственици на терени в парк Бедечка, които приеха с ръкопляскане "мълчанието" на съветниците.