С ниски цени и качество Турция и Гърция ни изкушават за лятото

Животът

16-05-2013, 16:23

Снимка:

интернет

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Избрахте ли си почивка? Сега му е времето

Един бърз преглед на офертите за почивки по Българското Черноморие и морските курорти в съседните Гърция и Турция за идващото лято показва, че българите отново ще изберат да прекарат отпуската си извън пределите на страната. Повечето ще се препичат на яркото слънце, но не на нашето красиво Черноморие. Жалко.

Още отсега хотелите у нас са пълни, почти няма свободни места за летния сезон, но всичко това е защото чужденците са повече от миналата година. Чужденците пристиган, а ние тръгваме! Всичко това показва, че при съседите отново е по-евтино. Офертите са повече от изкушаващи за скромния бюджет, който е отделил българина за лятна почивка.

Въпреки финансовата криза, българските курорти задържат високите цени и пращат нашенеца в Гърция и Турция. Това принуждава българският "западняк" да харчи парите си у съседите, които изкушават с доста по-ниски цени.

Проверката показа, че двойната стая в родните 3-звездни хотели върви от 40 до 70лева - в зависимост от курорта и от това, дали ще изберете пиковия летен период през юли-август. Роля в сумата, която плащате, играят и наличието на допълнителни екстри като басейн, сауна и фитнес. Цените на апартаментите пък са в диапазон от 75 до 105 лв., като предлаганите екстри навсякъде са сходни – климатик, телевизор, телефон и Wi-Fi интернет. Стаите с три легла почти навсякъде държат цени от 100 лева за нощувка, а самостоятелните апартаменти, които не са част от хотелски комплекс, от 100 да 150 лв. като влияние върху цената оказва местонахождението и обзавеждането. В офертите обикновено влиза единствено закуска, която по традиция е шведска маса. Почти всички хотели разполагат със СПА центрове, за които обаче трябва да си платите отделно, ако не използвате услугата ол инклузив.

Разбира се, може да си намерят и доста по-евтин подслон при гостоприемните хора, които причакват туристите с табелки „Давам квартири”. Цените там са значително по-ниски – от 8-10 лв. за нощувка до 14-16 лв. в пиковия летен сезон. Най-често при тях делите с още две три семейства баня и тоалетна и няма екстри като климатик и безжичен интернет.

Не липсват оферти и за по-заможните, които могат да отдъхнат в 5-звезден хотел за 6 дни срещу 850 лева, в които са включени закуска, обяд и вечеря в бюфет-ресторант, като трябва да уточните менюто си „ден-за-ден”. Инак в повечето луксозни хотели се предлагат сладки, соленки, плодове и сандвичи в лоби бара от 12:00 до 16:00 ч.

Всичко до тук изглежда прекрасно. Обаче намерихме абсолютно същите екстри, които предлага южната ни съседка, но на далеч по-ниски цени от тези у нас. За 8 дни турски 5-звезден хотел в Анталия иска 780 лева на човек с услугата ол инклузив. И така - в България плащаме 133 лева дневно, а в Турция – 97 лв. Подобна е и картинката в Гърция. В Халкидики, например, хотел 5 звезди за 7 нощувки излиза 680 лв., като за деца се прави 30-процентна отстъпка. Такова е положението и в по-евтините 3-звездни хотели, където у нас са с 15-20 лева по-скъпи от турските и гръцките.

Проверката ни показва, че не само морските ни курорти са по-скъпички. Спа столицата на Баканите – Велинград също влиза в тази графа. Цените за вилите от селски тип варират от 20-50 лева на човек за нощувка до 900 лева (за наемане на цяла къща за  пет нощувки за компания от 10 души). Почивката във Велинград е еднаква и дори по-скъпа от такава в сравним като категория и условия хотел в Гърция или Турция. При това - до двете съседни страни туроператорите поемат и транспорта, докато самостоятелно организираната в родопския курорт почивка ще се оскъпи и с разходите за гориво.

В обобщение можем да кажем, че ако почивка в 3-звезден хотел на Златни пясъци и Слънчев бряг струва от 800 до 950 лева, в същите хотели на Кушадасъ и Мармарис цената е от 350 до 380 лв. при ранна резервация. Това обаче не се отнася за Анталия, където цените са малко по-високи, но в сравнение с нашето Черноморие, отново по-изгодни за българина.  В гръцките хотели на Халкидики, остров Тасос и остров Крит предложенията с по-ранна резервация се движат от 350 до 400 лева. Всички тези оферти се отнасят за 7-дневна почивка на база ол инклузив, включващи 7 нощувки плюс закуска, която най-често е блок маса. За турските морски курорти офертите са за 7 нощувки със закуска плюс пътуване с автобус от България до Турция и обратно.

Ако все още не сте избрали плаж за лятото, сега му е времето. Отивайте до най-близката туроператорска агенция или сами организирайте своята ваканция с помощта на интернет.