Мерят кръвно и съветват безплатно

Мисия Пловдив

16-05-2013, 21:24

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Пловдив ще има пункт пред сградата на общината

Утре – 17 май, по повод Световния ден на артериалната хипертония (високото кръвно налягане), Българската Лига по Хипертония в партньорство с държавни, бизнес и неправителствени организации ще проведе национална информационна кампания под мотото „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ”. Тази година акцент в кампанията е  предсърдното мъждене (ПМ), което е най-честата форма на сърдечна аритмия, свързана с артериалната хипертония (АХ).

ПМ и АХ са двe от най-честите забоявания в кардиологичната практика, които при голяма част от пациентите се съчетават, повишават риска от мозъчен инсулт   и общата смъртност. В 24% от случаите първата клинична проява на ПМ е мозъчният инсулт.

На 17 и 18 май в градовете София, Пловдив, Русе, В. Търново, Ст. Загора, Плевен, Бургас, Хасково, Пазарджик и Варна, от 10 до 16 ч., на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на АХ и ПМ с възможност за квалифицирани консултации с кардиолог.

За първа година ще се измерва артериално налягане на желаещите с апарат ВР А200 Afib на Microlife, който разполага с уникална в света технология за откриване на ПМ, без ЕКГ. Апаратът е предназначен за скрининг в домашни условия с цел проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от ПМ.

17 май, петък, 10-16 ч.

София - Парк „Заимов” централния вход срещу ул. „В. Априлов”; пред Народния театър на мястото на Мавзолея; градинката срещу Халите; Южен парк от страната на бул. «Гоце Делчев»;

Пловдив -  пред Община Пловдив, площад „Ст. Стамболов”

18 май, събота, 10-16 ч.

София - пред Народния театър на мястото на Мавзолея;

Пловдив -  пред Община Пловдив, площад „Ст. Стамболов”

Плевен - пред Община Плевен, площад «Възраждане» до фонтаните

Варна - вход на Морска градина,  бул. “Сливница”

Велико Търново – пред Община Велико Търново, площад "Майка България“

Русе – срещу Съдебна палата Русе, площад „Свобода” 

Бургас – ул. „Александровска” пред РЗИ

Хасково – пред Дом на Техниката

Пазарджик – пред театър „К. Величков”, площад "Константин Величков“

Стара Загора – централен градски парк "Пети октомври” до фонтана