Усмихнат петък, Пловдив!

Мисия Пловдив

17-05-2013, 06:44

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво, къде, кога ще се случва днес в града и региона?

17 май, петък е! Но не е ден на майстора. Да не забравите, че работим и утре. Времето в Пловдив се очертава много горещо. Живакът ще стигне 32 градуса. Пазете се, носете леки дрехи, пийте вода и всичко ще е наред.

СЪБИТИЯТА ДНЕС:

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети ще проведе В Пловдив брифниг по актуални в страната теми.

Ще бъде представен първият по рода си национален конкурс "Носители на просвета", който ще отличи най-добрите литературни творби и фотографии по темата. В конкурса могат да участват студенти от цялата страна.

Студентите ще припомнят и исканията и позициите на общността за реформи в сектора на висшето образованието и науката. Ще се говори за студентските такси и политиката по кредитиране на студенти и докторанти, участието им в управлението на висшите училища, изготвянето на нов закон за висше образование и стратегия за развитие на висшето образование, създаването на оперативна програма "Наука и образование" 2014-2020.

Днес, по повод Световния ден  на артериалната хипертония (високото кръвно налягане), Българската Лига по Хипертония ще проведе национална информационна кампания под мотото „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ - НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ”. Тази година акцент в кампанията е  предсърдното мъждене (ПМ), което е най-честата форма на сърдечна аритмия, свързана с артериалната хипертония (АХ).

На 17 и 18 май в градовете София, Пловдив, Русе, В. Търново, Ст. Загора, Плевен, Бургас, Хасково, Пазарджик и Варна, от 10 до 16 ч., на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на АХ и ПМ с възможност за квалифицирани консултации с кардиолог.

В Пловдив ще верят кръвно пред сградата на общината. Повече подробности ТУК.

Областен информационен център – Пловдив ще отчете своята дейност и инициативи по информацонната си кампания, която провежда в 18-те общини в областта. Екипът на Центъра дава пресконференция в 11 часа в заседателната зала на ОИЦ – Пловдив, на пл. „Централен“ №1.

Днес в община Куклен ще отчитат проект за енергийна ефективност на сградите на СОУ „Отец Паисий”, включително физкултурен салон и ОДЗ - гр.Куклен, чрез газификация и инсталация на ВЕИ“. Реализираният проект е за близо 530 хиляди лева.

По същото време брифинг ще дадат заместник-кметът Стефан Стоянов, артистичният директор на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ Мила Павлова. В общината ще е и пловдивчанката Елмира Дърварова, която е първата жена–концертмайстор в историята на прочутата Метрополитън опера в Ню Йорк.

Поводът е предстоящият старт на пролетните „Дни на музиката в Балабановата къща“ .

След популярния концерт с Тримата тенори във вторник, Държавна опера - Пловдив представя ново предложение за любителите на симфоничната музика тази вечер от 19 часа в Концертна зала. В програмата са включени - Бенджамин Бритън – Soirees muzicales op. 9 /Музикални вечери оп. 9/, Серенада за тенор, валдхорна и струнен оркестър - първо изпълнение в Пловдив и Р. Шуберт – Симфония № 5 в си бемол мажор.
Солистите, поканени за този концерт, са Кирил Шарбанов - тенор и Ясен Теодосиев - валдхорна. Това е тяхната първа съвместна среща с пловдивската публика.
Диригент е легендарният маестро Георги Димитров.

32-ма студенти се състезават за двете титли Мис и Мистър Академика. Събитието на Античния театър ще закрие едноседмичния фестивал "Open Students Fest". В състезанието за двата приза - най-красив студент и най-красива студентка участват по две двойки от 8-те университета в града.

В Асеновград продължават Майските културни празници. Фестивалът за късометражни игрални и документални филми „В обектива” ще отвори врати тази вечер в 18.30 часа. Прожекциите през трите вечери са разделени тематично. Публиката ще има възможност да види българския игрален филм „Писмо до Америка” и да се срещне с екипа. Втората и третата вечери са определени съответно за игрални и документални филми.

Входът е свободен.

В 20.00 часа пред сградата на читалището в Асеновград ще пее групата на Николо Коцев „Кикимора”.