Патриарх Неофит реди кабинет

Най-доброто от печата

17-05-2013, 07:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Американският Йосиф подава оставка, става му говорител

Патриарх Неофит обмисля да създаде кабинет на патриарха и пресцентър като нови структури в Българската православна църква. Това съобщиха от Синодалната палата вчера.

 

Патриархът, който е и софийски митрополит, смята да назначи специално лице за шеф на своя патриаршески кабинет. Сега той има завеждащ кабинет само като софийски митрополит.

 

За новата структура, според служители от палатата, той смята да назначи сегашния Американски митрополит Йосиф, който за целта ще подаде оставка пред синода,  който се събира на заседание на 3 юни.

 

Крепко приятелство и пълно доверие свързва светейшия и дядо Йосиф още от студентските им години. Освен това патриарх Неофит е оценил много високо работата му като говорител на патриаршеския събор, преди и по време на който той бе най-достоверният източник на информация, която получаваха медиите. Неведнъж именно дядо Йосиф измъква синодалните ни старци от конфузни ситуации, като ги обясняваше с разночетения на устава на Българската православна църква и дори поемаше вината върху себе.

 

За тези му заслуги ще му бъде предложено той да стане и постоянен говорител на синода, какъвто сега няма. Тази длъжност преди събора изпълняваше сегашният патриарх Неофит.

 

Третата причина, поради която светейшият се е спрял на дядо Йосиф за тези длъжност, е нееднократното споделяне на Американския митрополит, че се чувства уморен в чуждата страна и би искал да се завърне и да работи в родината.

 

Обмисля и възможността за създаване на пресцентър, какъвто досега там никога не е имало. Това съобщиха от Синодалната палата вчера.

 

Синодалните старци се събират на лятна сесия на 3 юни, която ще продължи до 5 юли, но с прекъсвания от по една седмица.

 

В каква последователност да посети поместните православни църкви патриарх Неофит и кои митрополити къде да го придружават в задграничните му визити ще решават архиереите на сесията. Засега той е получил покани от Вселенския патриарх Вартоломей І, от Александрийската църква със седалище в Египет, от Йерусалимската и от Руската. Според междуцърковния протокол всеки нов патриарх трябва да направи т.нар.мирни посещения на останалите църкви

 

Кой да бъде назначен за ректор на Софийската духовна семинария, която е без титуляр вече втора година, ще решават още митрополитите на заседанието. На него те ще решат и кой да бъде изпратен на междуправославната конференция в Шамбези-Швейцария в края на септември, на която се решават въпроси, свързани с екуменизма.