Проект за промяна в Наредбата за избор на екип

Новините

17-05-2013, 08:52

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

От МБАЛ "Киркович" (Университетска) в Стара Загора приветстват проекта

Изборът на лекар/екип от пациента да става само след хоспитализиране на болния по клинична пътека. Това се предлага в проект на постановление за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета през 2006 г. Проектът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.


Предвижда се лекуващият лекар или екип да се определя от здравното заведение в специален документ. По този начин се цели да се предотврати вариантът пациентите да бъдат принуждавани задължително да избират лекар/екип.


С промените в наредбата се изброяват и всички допълнително поискани услуги, свързани с битовите и организационните условия в болниците. Те са конкретизирани по вид, като е оставена възможността на здравните заведения да ги остойностяват самостоятелно на пазарен принцип. Изрично е разписано, че не се допуска заплащане за придружаване на болни деца. В кръга на възможните услуги, за които се заплаща, е включено придружаването на болен над 18 години, но само при условие, че за придружителя е осигурено легло.


"Под 1% са доходите в касата на МБАЛ "Киркович" (Университетска) в Стара Загора за направен избор на екип, което е незначително. Те са регистрирани от пациенти в три от отделенията, лекувани при нас. Приветствам предложението за смяна на досега действащата наредба и така да се приключи практиката за т.нар. избор на екип по начина, по който се прави сега. Ами ако в едно отделение или болница възможният екип е само един, за какъв избор може да става дума?", коментира д-р Живко Желязков, зам.-директор по медицинските дейности в МБАЛ "Киркович".