Казанлък за седмица – Одриска държава

Животът

17-05-2013, 09:54

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

От 17 до 23 май ще се честват празниците на тракийските царе

Митове,  легенди,  история  и се преплитат  в наследството на траките по нашите земи, което откриваме в пейзажа на Казанлъшката долина, в  златните  ритони и венци в музеите, в изследванията на учените и интерпретациите на хората на изкуството.


Но независимо  какъв е процентът на легенда в историята,  има един мит, който може да подложим на съмнение – митът  за изчезванаето на траките. 

 

Всъщност, траките са още тук  - в обичаите и традициите, в таланта на  музиканти и ювелири, в уменията и на  винари и каменоделци. Голяма част от това, с което се гордеем – българската музика и вино, усета за красота и изкуство са именно живо тракийско наследство . Точно тях ще честват  в Казанлък.


И ако искате да видите новите траки, то сега е момента – с едноименния спектакъл на 17 май започват Празниците на тракийските царе. И цялата седмица  до 23 май  градът ще живее  на границата на времена, на делничност и празничност. По проект "Докоснати от древността" на ОП "Регионално развитие" в Казанлък  ще се открие пазар на тракийски занаяти и изкуства, ще се разпъне тракийски стан, ще дефилират тракийски владетели, воини и принцеси, фотографите ще  запечатват сенките от миналото и светлините на настоящето, за да ги превърнат в  нещо неочаквано и прекрасно.

 

През тази година Долината на тракийските владетели очаква гостите си и с нови придобивки  -  историческият музей на Казанлък  за първи път  представя  реставрираната  ножница  от въоръжението на Севт ІІІ, която  е произведение на тракийското изкуство. 

 

Приключилият преди броени месеци проект на ОПРР за реставрация и консервация  дава възможност  да разглеждан едно от най-представителните произведения на тракийската архитектура - Храмът в могилата Шушманец,  - с бяла колона в кръглата камера.