Само работещ парламент може да реши проблемите на нацията

Политика

17-05-2013, 12:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Искам максимално бързо да насроча датата за първото заседание на 42-ото Народно събрание, заяви президентът

Вярвам, че за нацията е добре да бързаме, да дадем всичко от себе си, защото проблемите на нацията и тяхното решаване изискват работещ парламент.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в началото на срещата си с ръководството на ДПС.

"Устоите на нашата държавност са политическите партии, парламентът и изборите, на които народът дава доверие за една или друга политическа партия. Моята категорична позиция е, че искам максимално бързо да насроча датата за първото тържествено заседание на 42-ото Народно събрание", каза още Росен Плевнелиев.
Държавният глава поясни, че консултациите не са за дебатиране по това какви коалиционни правителства ще се правят, какъв тип правителства и на кого ще се връчват мандатите. Той изтъкна, че за него е важно – от една страна, като президент да спази изискванията на Конституцията. Според нея държавният глава с указ насрочва датата на първото заседание на Народното събрание. "От друга страна – аз съм диалогичен човек, човек на конструктивния подход и не искам просто да определя една дата", заяви Плевнелиев.
Не искам да поставя пред свършен факт парламентарно представените политически сили и с цялото си уважение към вас в тези кратки, но полезни за всички нас консултации, искам заедно да стигнем до тази дата, заяви държавният глава.

Президентът благодари на ръководството на ДПС, че се е отзовало на поканата за консултации за дата за първото заседание на 42-ото Народно събрание.